Rechter: Pegidaspeech was haatzaaien

UTRECHT - De toespraak van Raffie Chohan tijdens de Pegidabijeenkomst op 11 oktober 2015 in Utrecht was wel degelijk haatzaaien. Dat zegt de rechter. De vrouw krijgt een boete van 800 euro, waarvan de helft voorwaardelijk. Het OM eiste twee weken geleden duizend euro boete, waarvan vijfhonderd voorwaardelijk.
Chohan zei tijdens haar toespraak op het Vredenburgplein dat "de massieve inteelt in de islamitische cultuur vrijwel onomkeerbare schade brengt aan de moslims, met inbegrip van grote schade aan de intelligentie en geestelijke gezondheid van moslims".
Ook zei ze dat profeet Mohammed een vrouw van zes jaar oud had en het huwelijk consumeerde toen zij 9 jaar was. "Dat is een andere reden om moslims te verachten en te haten om hun krankzinnige ideologie, want het is nooit een religie van vrede", zei ze toen.

VERACHTEN

waren haar uitlatingen "onnodig grievend". Ze zouden hebben aangezet tot haat en discriminatie en daar gaat de rechter in mee. Hij zegt dat wat Chohan zei gepaard ging met termen als 'verachten' en 'haten'.
Normaal gesproken staat de boete op 350 euro, maar die werd verzwaard omdat haar speech een 'propagandistisch' karakter had en ze de tekst op Facebook had geplaatst. Ze moet ook 400 euro betalen als ze opnieuw zo'n speech geeft. Het OM had 500 boete en 500 voorwaardelijke geldstraf geëist, maar dat vond de rechter dan weer teveel.
Chohan gaf eerder toe de speech zelf te hebben geschreven. Ze wilde haar "kennis over de islam delen" en het was niet haar bedoeling mensen op te ruien. De 65-jarige Haagse was woensdag niet bij de uitspraak. Het was de eerste keer dat ze een boete kreeg voor opruiende teksten.

Een overzicht van de Pegida-zaak

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.