RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Restauratie Utrechtse werven doodvonnis bomen

1/2
UTRECHT -

Utrecht gaat opnieuw de zaag zetten in bomen aan de Oude- en Nieuwegracht. De bomen hebben volgens de gemeente ernstig te lijden onder de werkzaamheden aan de historische werven. Het herstel van de historische kades is daarom voorlopig opgeschort.

De bomen aan de kades hebben het niet makkelijk, zegt de gemeente. "Hun groeiplaats is zeer beperkt, er is weinig plek voor de wortels en dit maakt de bomen kwetsbaar". Veel bomen die dichtbij het water staan zullen de herstelwerkzaamheden van de wal- en kluismuren daarom niet overleven. Vijf bomen worden vrijdag al gekapt en negentien anderen worden binnenkort flink gesnoeid.

Er wordt al jaren gewerkt aan de kades, maar het probleem met de bomen komt nu pas aan het licht. Dat komt omdat het alleen gaat om bomen die op kleine werven staan. De afgelopen tijd zijn vooral grotere werven onder handen genomen.

Bomenspecialisten van de gemeente hebben vorige week 54 bomen op kleinere, net herstelde, kades getest. Daarvan bleek bijna de helft instabiel. De verwachting is dat uiteindelijk een derde van alle bomen die dichtbij het water staan geveld moeten worden als de restauratie op dezelfde manier doorgaat. Ook moet een derde flink worden uitgedund.


SECOND OPINION

Wethouder Geldof heeft een second opinion aangevraagd voor de rest van de kades. Daarbij wil hij ook een nieuw restauratieplan voor de werven waarbij beter rekening wordt gehouden met de kwetsbare bomen.

D66 wil dat de bomen die worden gesnoeid zo snel mogelijk worden vervangen door nieuwe. "En dan gelijk zo groot mogelijk herplanten, niet zo'n ielig sprietje", zegt raadslid Matthijs Sienot.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -