Q-koortspatiënten slepen staat voor de rechter

PROVINCIE UTRECHT - Zo'n driehonderd Q-koortspatiënten slepen de staat voor de rechter. Ze vinden dat de overheid schuldig is aan hun ziekte doordat veel te lang zou zijn gewacht met het nemen van maatregelen. Dat zegt Luc Rohof, advocaat van de slachtoffers
De Q-koortsepidemie woedde van 2007 tot 2010 en verspreidde zich via besmette geitenhouderijen, eerst in Brabant en later over het hele land. Om de epidemie te bestrijden werden duizenden schapen en geiten gedood in onder meer Bunnik, Achterberg, Kamerik, Zegveld en Groenekan.
Het steekt de patiënten dat er meer aandacht is voor de boeren dan voor mensen die ziek zijn geworden of zijn overleden. "Het wrange is dat geitenhouders wel zijn gecompenseerd, terwijl de patiënten nu met de ellende zitten. De overheid heeft twee jaar lang de boot afgehouden in plaats van snel op te treden", stelt Rohof.

FOKVERBOD

De advocaat wijst erop dat bij eerdere dierenziektes zoals de vogelgriep en varkenspest, er wel meteen adequate maatregelen werden genomen. "Toen werden er voor de hand liggende maatregelen genomen zoals een fokverbod, een transportverbod en een uitrijverbod van mest."
Rohof wil nog niet zeggen wat voor schadevergoedingen de slachtoffers eisen. "Eerst willen we een erkenning van
aansprakelijkheid, ik noem nu geen concrete bedragen". De rechtbank verwacht dat veel eisers de zitting zullen bijwonen.
Officieel zijn inmiddels al 75 mensen overleden aan de ziekte.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.