Bunschoten gaat huisvesting arbeidsmigrant strenger controleren

BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - Bunschoten gaat strenger controleren of arbeidsmigranten en uitzendbureaus zich wel aan de regels houden. Uit onderzoek blijkt dat in veel gevallen te veel arbeidsmigranten in een huis wonen. Het gaat met name om Poolse mensen.
Wethouder Nagel gaf woensdagavond tijdens een raadsvergadering toe dat er in het verleden fouten zijn gemaakt met de controles. "Nu blijkt dat de regels overtreden worden, moeten we dat dus gaan controleren", aldus de wethouder.

MAXIMUM

De regel is dat er maximaal vier arbeidsmigranten in een woning mogen wonen. Er kan een ontheffing aangevraagd worden, maar de gemeente heeft in het verleden slechts een handjevol ontheffingen gegeven. Uitzendbureaus en particulieren die toch meer dan vier arbeidsmigranten huisvesten zijn illegaal bezig zeggen verschillende fracties.
Ieder jaar neemt het aantal arbeidsmigranten in Bunschoten toe. Ondernemers omarmen de goedkope arbeidskrachten. Maar niet iedereen in het dorp is blij met de voornamelijk Poolse werknemers.

INCIDENTEN

Eerder dit jaar waren er een aantal geweldsincidenten en schietpartijen waarbij Polen betrokken waren. Dat was voor de SGP en de VVD reden om de gemeenteraad terug te roepen van vakantie.
"Dat extra debat heeft in ieder geval opgeleverd dat we nu weten dat de regels overtreden worden", zegt raadslid Rick Beukers (VVD). Volgens hem is het nu zaak dat de gemeente gaan handhaven en de controles gaat opschroeven.

CONVENANT

De gemeenteraad is na woensdagavond nog niet klaar met het dossier arbeidsmigratie. De gemeente werkt nog aan een convenant met de verschillende uitzendbureaus.
Burgemeester Van de Groep gaf eerder al aan dat de Poolse arbeidsmigranten veel drinken en dat dat één van de oorzaken van de incidenten is. Dat zullen ook onderwerpen zijn die mogelijk terugkomen in het convenant.

Raadsvergadering over problemen rond arbeidsmigranten
Bunschoten gaat huisvesting arbeidsmigrant strenger controleren

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.