Tweeduizend deelnemers Utrechtse WhatsApp-buurtgroepen

UTRECHT - De tweeduizendste deelnemer aan een WhatsApp-buurtgroep heeft zich deze week gemeld in Utrecht. Het is een mijlpaal voor Utrecht Alert, de overkoepelende organisatie van de buurtgroepen in de stad.
WhatsApp-buurtgroepen zijn populair: buurtbewoners kunnen door middel van de berichtenservice op de smartphone elkaar op de hoogte houden van verdachte situaties in de omgeving. Op die manier kunnen bijvoorbeeld inbraken voorkomen worden.
"Er zijn zeker successen te melden", zegt een woordvoerder van de politie Midden-Nederland. "Mensen zien dan iets in de buurt dat opvalt. Ze bellen dan de politie en dat kan bijvoorbeeld leiden tot de arrestatie van verdachten van een inbraak."

OPSPORING

Martijn Traas van Utrecht Alert ziet ook het nut van WhatsApp als middel om misdaden tegen te gaan. "Als er iets aan de hand is en je kunt zinvolle informatie geven zoals signalementen, dan is dat leuk. Als dat leidt tot een aanhouding, dan is dat al helemaal mooi."
Volgens Annemiek Regter, adviseur bij het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) in Utrecht, is het nut van de groepen ook wetenschappelijk bewezen. "Het vermindert inbraken, want als inbrekers zien dat er buurtpreventie is, dan mijden ze de buurt. Dan denken ze: laat maar, er kleven te veel risico's aan."

NADELEN

Maar er kleven ook nadelen aan dergelijke buurtgroepen, zo merkt de politie: "Een enkele keer kan het te ver gaan. Zo werd er onlangs een kenteken gedeeld van een auto die in verband werd gebracht met een
. Maar dat was niet bewezen, dus dan moet je je wel bewust zijn van het feit dat je privacygevoelige info met elkaar deelt."
Gemeenten als Bilthoven, Soest en Woudenberg hebben ook buurtgroepen. In Wijk bij Duurstede wordt donderdagavond een informatiebijeenkomst georganiseerd voor mensen die zo'n groep willen starten. Volgens burgemeester Tjapko Poppens is er veel belangstelling voor en daar is hij blij mee: "Het middel verhoogt betrokkenheid van buurtbewoners. En het heeft ook een preventief effect."

WhatsApp-buurtgroepen bewijzen nut

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.