Utrecht legt woningverhuur via Airbnb aan banden

© Airbnb
UTRECHT - De gemeente Utrecht wil verhuur van accommodaties via Airbnb aan banden leggen. Wie een woonruimte wil verhuren aan particulieren, moet toeristenbelasting gaan betalen. Ook wil wethouder Jeroen Kreijkamp een maximum stellen aan het aantal dagen dat er verhuurd mag worden via Airbnb.
"Het is wel zo eerlijk als iedereen gewoon toeristenbelasting afdraagt", zegt wethouder Kreijkamp. "Er moet een gelijk speelveld ontstaan, zo komt er een eerlijk systeem. De toeristenbelasting wordt ook weer gebruikt voor investeringen in het toerisme."
Het maximum aantal dagen voor verhuur wordt gezet op zestig of negentig dagen per jaar. De gemeente Utrecht werkt momenteel aan de uitwerking van dat plan. "Je mag woningen niet onttrekken aan de woningvoorraad. Permanente bewoning door toeristen kan bovendien overlast geven. Het is niet de bedoeling dat er straks heel veel woningen worden gebruikt voor verhuur aan toeristen."

CONTROLE

Utrechters die via Airbnb verhuren, vragen zich wel af hoe de gemeente dit gaat handhaven. Kreijkamp hoopt te kunnen vertrouwen op de verantwoordelijkheid van verhurende partijen. "Maar we denken er ook over na om extra te gaan controleren. We hebben methodes en overzichten van hoe en waar er verhuurd wordt, maar we hebben ook belastinginspecteurs die gaan controleren."
Het heffen van toeristenbelasting gaat per direct van start, de maatregel om een maximum te stellen aan het aantal dagen dat er verhuurd mag worden, wordt op dit moment nog uitgewerkt. De wethouder verwacht dat de nieuwe regel aan het eind van dit jaar ingaat.
Eerder dit jaar spraken meerdere gemeenten al met elkaar over de regels voor verhuur via Airbnb. De grote steden zien het aantal aangeboden accommodaties flink stijgen.

NIET EERLIJK

Sytze Koopmans heeft een Bed & Breakfast in Utrecht en is blij met de strengere regels. "Wij betalen al jaren toeristenbelasting, dus het is niet eerlijk dat al die Airbnb's dat niet doen. Het geld is hard nodig om goede dingen te doen voor de stad, dus ik ben hartstikke voor."
Koopmans weet waar hij over praat, want hij heeft ook een werfkelder die hij via Airbnb verhuurt. Hij denkt wel dat de gemeente iets moet doen om het voor verhuurders makkelijker te maken om aangifte van toeristenbelasting te doen.
"Ik zie elk kwartaal op tegen de belastingaangifte, die procedure is vrij ingewikkeld. Met de aangifte van de btw gaat dat een stuk makkelijker."

Wethouder Jeroen Kreijkamp over aanscherping regels
"Niet eerlijk als verhuurders via Airbnb geen belasting betalen"
Utrecht gaat strengere regels opstellen voor Airbnb

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.