RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Asielzoekers Overvecht komen later

UTRECHT -

De eerste asielzoekers zullen niet voor begin 2017 naar de Utrechtse wijk Overvecht komen. Het asielzoekerscentrum aan de Einsteindreef is nog niet klaar. Dat zegt de gemeente.

Plan was om de eerste asielzoekers in november in Overvecht te ontvangen, maar het bedrijfspand aan de Einsteindreef moet worden omgebouwd door het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Dat was duurder dan gedacht en daarom moest een aanbestedingsprocedure worden gestart. Dat zorgde voor vertraging zegt COA.

Bij de verbouwing zijn 38 jongeren uit Overvecht betrokken die straks ook in het pand gaan wonen. Ze krijgen uiteindelijk maximaal 400 asielzoekers als buren. Bij afnemende instroom kan de opvang flexibel ingezet worden voor de huisvesting van bijvoorbeeld extra Nederlandse jongeren of statushouders.


CURSUSSEN

Behalve kamers komen er ook plekken om cursussen te volgen in het 'Plan Einstein'. Die starten zodra de eerste asielzoekers aankomen. Het gaat om de Nederlandse taal, maar ook bijvoorbeeld ondernemerschap. Uniek is dat die cursussen ook toegankelijk zijn voor wijkbewoners.

Het plan om ook Nederlandse jongeren in een azc te laten wonen en cursussen ook voor wijkbewoners open te stellen, heeft de handen op elkaar gekregen in Europa. De aanpak blijkt uniek en heeft daarom Europese subsidie gekregen, zegt de gemeente.

Bij het 'Plan Einstein' zijn niet alleen de gemeente en het COA betrokken, maar ook de Universiteit Utrecht, de Volksuniversiteit, jongerenhuisvester Socius, wijkorganisaties en maatschappelijke organisaties.

Het plan kwam tot stand na de grote weerstand tegen de komst van het asielzoekerscentrum naar Overvecht. De gemeenteraad wilde dat ook bewoners van de sociaal zwakkere wijk zouden profiteren van de komst van het azc.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -