Vrijwilligers plukken appels voor voedselbank

ZEIST - Tientallen vrijwilligers hebben dinsdag tonnen appels geplukt in Zeist. Fruitteler Westeneng kan ze niet kwijt en schenkt het fruit daarom aan de voedselbank.
"Een jaar of vier geleden is het begonnen met een boycot in Rusland. Toen bleven we in mei en juni met een grote hoeveel appels zitten. Daarom namen we contact op met de voedselbank", zegt Izaäk Westeneng.

KROM

Later merkte Westeneng dat veel appels overbleven die de consument niet wil. "Kromme appels of appels met een plekje. Maar nog wel prima te eten." En ook die wil de voedselbank graag hebben.
Voor de voedselbank in Zeist kwam het initiatief als een geschenk uit de hemel. "We hebben er weken bij dat we geen vers fruit of groente kunnen uitdelen", zegt Wouter Hardeman van de voedselbank in Zeist. "Dan moeten we uitwijken naar blikgroente en blikfruit."

MARKT

Volgens Westeneng komt het niet vaak voor dat fruittelers hun waren weggeven. Hij zegt dat veel fruittelers vrezen dat ze daardoor de markt verstoren. Westeneng is daar niet bang voor. "De klanten van de voedselbank hebben geen geld en kopen toch geen appels in de supermarkt."
De vrijwilligers plukken tot zo'n 300 pallets aan overgebleven fruit in de boomgaard van Westeneng. Daarmee kan de voedselbank tot volgend jaar juni vooruit.

Vrijwilligers plukken appels plukken voor voedselbank
Vrijwilligers plukken appels plukken voor voedselbank

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.