Utrechtse boeren boos op Brussel en Van Dam

PROVINCIE UTRECHT - Melkveehouders in de regio komen in actie tegen veranderende Europese milieuregels. Boerenbedrijven mogen volgend jaar van Brussel veel minder koeien houden. "Dit is tegen elke afspraak die met ons is gemaakt", zegt melkveehouder Pieter van der Grift uit Bunnik.
"Ik maak me grote zorgen over de toekomst van de melkveehouderij", zegt Van der Grift. "Met een pennenstreek wordt hier het lot van ons bedrijf bepaald".
Nederland profiteert al jaren van een uitzonderingsregel, waardoor boeren hier meer fosfaten mogen uitstoten dan die in andere landen. Dat komt omdat het Nederlandse landschap met veel gras zorgt voor een snelle afbraak van fosfaten. Brussel wil nu een einde maken aan die regel.

LAARZEN

Boerenorganisaties wijzen met de beschuldigende vinger naar staatssecretaris Van Dam. Die had volgens hen betere afspraken met Brussel moeten maken. Op sociale media posten boeren boze filmpjes waarin ze zich afvragen of ze hun laarzen nog wel nodig hebben.
De Bunnikse melkveehouder Pieter van der Grift hoopt maar dat het goed afloopt in Brussel, vooral omdat hij net een nieuwe stal heeft neergezet. Over twee weken gaan de koeien erin. "Als er dan een derde minder koeien in mag staan, kan iedereen uitrekenen dat ik met een groot financieel probleem zit", aldus Van der Grift.
Opmerkelijk is dat natuurorganisaties het deels met de boeren eens zijn. Als de nieuwe regels ingaan, zouden ook biologische boerderijen moeten inkrimpen - en het is de vraag of die bedrijven dan nog wel levensvatbaar zijn. "De rekening van de fosfaatproblematiek wordt dan neergelegd bij de hele sector en niet bij de grootste vervuilers", aldus Milieudefensie in een verklaring.

Verslaggever Richard Grootbod tussen de boze boeren
Verslaggever Richard Grootbod tussen de boze boeren (deel2)

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.