Felle kritiek vanwege overschot Wmo in De Bilt

DE BILT - GroenLinks-wethouder Anne Brommersma van De Bilt ligt onder vuur omdat de gemeente verwacht dit jaar zo'n 2,4 miljoen euro over te houden van het budget voor nieuwe Wmo-taken (Wet maatschappelijke ondersteuning). Dit geld is onder meer bedoeld voor dagbesteding. Daar zijn gemeenten sinds 2015 verantwoordelijk voor.
"Vorig jaar bleef er al bijna twee miljoen euro over op de Wmo na forse bezuinigingen die in onze ogen niet nodig waren en nu blijkt opnieuw zelfs ruim twee miljoen over te blijven", zegt PvdA-raadslid Erik van Esterik. Zijn partij heeft geen goed woord over voor de wethouder.
EIGEN BIJDRAGE
Van Esterik zegt dat het overschot komt door een te hoge eigen bijdrage. "Doordat die eigen bijdragen zo hoog zijn, komen er ook minder mensen hulp vragen." Wethouder Brommersma noemt dit onzin. De laagste inkomens hoeven zelfs helemaal geen eigen bijdrage te betalen.
"We zijn daar in Nederland behoorlijk uniek in en dat blijven we ook doen. Sterker nog: nu we financiële ruimte hebben, overwegen we ook om de doelgroep die niets hoeft te betalen verder uit te breiden", aldus de wethouder.
OVERSCHOT
Het overschot van 2,4 miljoen euro komt volgens de wethouder omdat de meeste mensen geen gebruikmaken van de zorg. Maar bij de PvdA knaagt het dat er op andere zorgterreinen juist een tekort is. De partij vindt dat het overschot daar naartoe had moeten gaan.
"Er zijn mensen die geen huishoudelijke hulp kregen maar dat wel nodig hadden en er zijn chronisch zieken en gehandicapten en die hebben gewoon een te kleine vergoeding gekregen voor de kosten die ze maken", zegt Van Esterik.
OPSTAPPEN
De PvdA in De Bilt heeft geen vertrouwen meer in Brommersma. "Wat ons betreft kan de wethouder overwegen om op te stappen, zodat er iemand kan gaan zitten die er wél verstand van heeft en die wél met ambitie aan de slag gaat."
Over twee weken wordt in de raad gesproken over het WMO-overschot. De PvdA wil dat debat nog even afwachten voordat het vertrouwen definitief wordt opgezegd. Brommersma zegt nog steeds achter haar beleid te staan en belooft in elk geval dat het overschot besteed blijft aan de zorg.
Eerder dit jaar had de PvdA ook al kritiek op Brommersma. De partij eiste toen excuses van de wethouder vanwege de bezuinigingen in de zorg.
"Wethouder kan beter opstappen"
Felle kritiek vanwege overschot Wmo in De Bilt

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.