Zangeres Mieke Telkamp (82) overleden

ZEIST - Zangeres Mieke Telkamp is in de nacht van woensdag op donderdag in haar woonplaats Zeist overleden. Ze is 82 jaar geworden.
Telkamp was met name bekend van haar hit Waarheen Waarvoor, een lied dat nog steeds veel wordt gedraaid op uitvaarten. Op haar eigen crematie wilde ze het niet gedraaid hebben, zei ze ooit.
"Daarvoor heb ik onder meer de hymne van de dood uit Once Upon a Time in the West gekozen, dat hebben we ook bij de dood van mijn man gedraaid." Tegen RTV Utrecht zei ze ooit de Mondscheinsonate van Beethoven te willen horen op haar uitvaart.

HITS

Mieke Telgenkamp werd in 1934 in Oldenzaal geboren. In 1952 werd haar zangtalent ontdekt. Ze veranderde haar naam in Telkamp, omdat ze met Telgenkamp de Duitse markt niet op kon.
In de jaren 60 had Telkamp haar eerste muzikale successen met haar begeleidingsband De Zaaiers. In 1962 stond ze twee maanden met het nummer Jürgen en Sheila in de Top 40, met de zesde positie als hoogste notering. Later scoorde ze samen met Yvonne Oostveen nog de hit Whispering Hope. Tot Waarheen, Waarvoor in 1971 bleef het voor Telkamp stil aan het hitfront.
De zangeres was erg bekend in Duitsland. Daar had ze veel hits met Duitstalige nummers, waaronder 'Prego, Prego Gondoliere'.

LISSE

In 1990 stopte ze met zingen."M'n laatste optreden was in Lisse. Op het altaar, bij een mis van een rijke meneer uit de Bollenstreek. Ik moest het allemaal nog eens zingen: Waarheen, Waarvoor, Panis Angelicus. Toen het voorbij was, heb ik erover nagedacht. Mieke, je moet stoppen, er zijn nog andere dingen die belangrijk zijn. Ik ben geen type dat moet sterven in het harnas, daarvoor hang ik te veel aan het leven."
Na haar zangcarrière was Telkamp nog regelmatig op tv te zien maar op 10 maart 2011 nam ze bij Omroep MAX definitief afscheid van het grote publiek. Toen kreeg ze ook een Gouden DVD. Daarvan maakte RTV Utrecht een reportage.
Haar zangcarrière leverde haar een Koninklijke onderscheiding op; ze werd Ridder in de Orde van Oranje Nassau. "Dat heb ik toch maar met al dat gedoe bereikt."

ANNEKE

De familie heeft gevraagd aan Anneke Grönloh Producties om het nieuws van het overlijden bekend te maken. Met zangeres Anneke Grönloh was Mieke Telkamp goed bevriend.
De familie zal geen nadere informatie geven over de doodsoorzaak. Het afscheid vindt plaats in besloten kring.

In 2011 nam Mieke Telkamp afscheid van het publiek.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.