Pieter van Vollenhoven: debat over totaalverbod vuurwerk

Door de nieuwsredactie ∑ geplaatst: vrijdag 21 oktober 2016, 06:24 uur | update: 09:15 uur

UTRECHT - Pieter van Vollenhoven pleit op Twitter voor een discussie over een totaalverbod op vuurwerk. De oud-voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid reageert daarmee op de vondst van 40.000 kilo illegaal vuurwerk vlak over de Duitse grens.

De mega-partij vuurwerk werd door Nederlandse rechercheurs aangetroffen in bunkers in het Duitse Kleef, net over de grens bij Nijmegen. Het ging om onder meer mortierbommen en cobra's die voor de Nederlandse markt waren bedoeld. Drie verdachten uit Vianen en Nieuwegein zijn vanwege het vuurwerk opgepakt.

Van Vollenhoven, tegenwoordig voorzitter van het Fonds Slachtofferhulp, vraagt zich af of de vondst van het zeer zware vuurwerk geen aanleiding moet zijn voor een debat over een totaalverbod. In 2012 pleitte Van Vollenhove in zijn hoedanigheid als voorzitter van de Stichting Maatschappij, Veiligheid en Politie al voor veel strengere controles.

Niet alleen Van Vollenhoven vraagt zich af of het tijd wordt voor een totaalverbod op vuurwerk. Eerder pleitten onder meer artsen en GroenLinks, Partij voor de Dieren, SGP en 50Plus voor een vuurwerkverbod voor particulieren. De organisaties zien liever dat dat gemeenten een grote professionele vuurwerkshow organiseren.


-advertentie-Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Tips voor onze redactie? Bel de tiplijn op 030 8 500 500 of
Whatsapp de redactie via 06 20 70 07 28.


verberg de 19 reacties  |  naar nieuwsoverzicht »Reacties van lezers

Lijkt mij een goed idee om particulier vuurwerk te verbieden. Helaas zijn wij niet in staat om goed om te gaan met het zelf aansteken van vuurwerk. Dus de vuurwerk-afstekers hebben het aan zichzelf te danken. Je kan rond 31 december de straat niet op of het vuurwerk vliegt rond je oren. Zeker met kinderen vind ik het veel te onveilig. Super grote vuurwerkshows zoals in Frankrijk zijn hartstikke gaaf!
maan uit Nieuwegein | 25-10-2016 15:44 uur  

Weet Pieter niet dat illegaal vuurwerk zoals dat nu gevonden is al lang verboden is?
Dirk uit Almere | 22-10-2016 20:15 uur  

Ik kan mij zijn wens voorstellen met zijn fameuze windvangers. Het effect zal zijn dat de jeugd het weer zelf gaat maken en dat is nog veel gevaarlijker. Ik kan het weten want ik type met 2 vingers.
Nico uit Loenen | 22-10-2016 18:49 uur  

Totaalverbod is pure onzin. In Nederland zijn alle opgelegde regels niet te handhaven,dus hoe wil je de 100.000en vuurwerkliefhebbers in de gaten houden met een verbod? Zijn belangrijkere dingen gaande in de wereld dus waarom nu hier zo'n opgeblazen halszaak over maken. Laat 31 December maar komen,kan ik weer genieten van het mooie legale vuurwerk in de straat.
Jan uit Utrecht | 22-10-2016 13:53 uur  

Grappig dat veel vrouwen ervan af willen (zeker nooit jong geweest). De overlast zal alleen maar toenemen bij een verbod. De normale huisvader zal naar het buitenland gaan om vuurwerk te halen, je kan het zo bij de Aldi en Lidl krijgen, in BelgiŽ mag je het in oktober al kopen en meenemen. Dan nemen ze ook gelijk wat harde knallers mee die in Nederland illegaal zijn. Ik ben tegen zwaar illegaal vuurwerk, maar bij een verbod zullen wij ook overwegen naar het buitenland gaan om vuurwerk te halen, en ik kan je verzekeren dat HEEL veel mensen dit gaan doen. Een oud een nieuw zonder vuurwerk? NOOIT!
J. uit Utrecht | 22-10-2016 12:43 uur  

een totaal verbod is beter te handhaven dan een verbod n\buiten bepaalde uren. Iedereen die met vuurwerk loopt is fout (nu niet want je mag het hebben alleen niet afsteken) elke knal is fout (als de politie geroepen wordt vanwege zware knallen kunnen ze weinig meer doen, volk is weg en bepaal maar eens wat ze afgestoken hebben) Bij totaal verbod is het stil tot 31 december 12 uur....alles is verder verboden dus makkelijker te handhaven
an uit Den helder | 22-10-2016 11:15 uur  

Ik been TEGEN vuurwerk ook legaal!! Er komen steeds gewonden van. ook s bij ons een ruit beschadigd! Maar was er op het strand in Scheveningen een groot vuurwerkshow in de grote schoolvakantie. Mooi zeer mooi. Daar ben ik voor. Het publiek moest daar wel op een afstand blijven.
Ria uit AMERSFOORT | 22-10-2016 09:26 uur  

Helemaal mee eens. Al die onnodige slachtoffers en jaarlijkse schade als gevolg van die troep is het niet waard.
Diane uit Utrecht | 22-10-2016 09:21 uur  

Graag !!!! Weg met die klerezooi. Ik sta 100% achter v. Vollenhoven.
Marianne uit Velsen | 22-10-2016 01:10 uur  

Beste De Vries, (Illegaal) vuurwerk afsteken buiten de daarvoor aangewezen tijden is al verboden, dus hoe gaat een vuurwerkverbod deze illegale praktijk precies een halt toeroepen?
Renť uit Bilthoven | 21-10-2016 23:01 uur  

Ook leuk, Pieterje staat weer is in de belangstelling hij had zeker weinig te doen momenteel. En al dat volk dat nu zo tegen vuurwerk is om welke reden dan ook heeft zelf natuurlijk nooittttt vuurwerk afgestoken en b.v. als kind de fijne spanning gevoeld met je pa vuurwerk afsteken en later met je vriendjes. Ineens is het slecht vinden ze nu. Hou is op moraalridders en gun het overgrote deel van de bevolking zijn plezier i.p.v. alle (zie ook Sint en Piet) kapot te maken ten behoeve van een minderheid welke natuurlijk weer heel hard moord en brand schreeuwd. Gokje, eigen tijd vergeten? Weet je hoe dat heet? Alzheimer light...................
nico uit Utrecht | 21-10-2016 17:50 uur  

We leven hier in Nederland niet op een eiland. Een verbod heeft geen enkel nut omdat, zoals dit bericht ook al aangeeft, het heel erg gemakkelijk is 'illegaal' vuurwerk uit de ons omringende landen te kopen. En volgens mij is die vraag naar het buitenlandse vuurwerk alleen maar gestegen, sinds de kwaliteit en kracht van het vuurwerk in ons land de afgelopen jaren allemaal verder terug gelopen is. Er moet een middenweg zijn te bedenken (die Cobra's hoeven inderdaad echt niet, maar het Nederlandse knal en siervuurwerk kan veel beter), maar dat moet dan wel in een groter verband zodat we de regelgeving (en handhaving daarop) gelijk trekken met de landen om ons heen...
Edwin uit Utrecht | 21-10-2016 17:00 uur  

Ook tijdens de jaarwisseling is rommel op straat werpen strafbaar,boete van 140Ä handhaven wellicht een oplossing.
karl tuma uit Alicante | 21-10-2016 16:32 uur  

Vuurwerk verbod. rook verbod, Zwarte Piet mag ook niet meer, teveel alcohol ook niet, wildplassen is ook uit den boze ook al moet je nodig en zo kan ik wel door gaan er blijft niet veel meer over als al die zeikerds hun zin krijgen
Bommetje uit Utrecht | 21-10-2016 11:50 uur  

Op Kanaleneiland-Noord is deze laatste week al herhaaldelijk zwaar vuurwerk te horen. Volslagen idioot! Van Vollenhoven heeft gelijk immers mens en dier hebben flink te lijden onder deze terreur.
de vries uit Utrecht | 21-10-2016 11:24 uur  

Gaan we ook een totaal verbod op auto rijden maken omdat er gekken zijn die met een slok achter het steur zitten of als een gek rijden een totaal verbod op roken en alcohol omdat er per jaar duizenden mensen aan overlijden hou is op met dit gezeik over vuurwerk.
enes uit Utrecht | 21-10-2016 10:47 uur  

Zolang er in de omliggende landen volop vuurwerk te krijgen is, lijkt mij een verbod een sterk staaltje populistisch gezwets. Misschien moet er een verbod op illegaal vuurwerk komen ;-)
JD uit Utrecht | 21-10-2016 10:37 uur  

Belachelijk! Omdat er illegaal vuurwerk is onderschept moet legaal vuurwerk verboden worden? Diep en diep triest en de media neemt het natuurlijk weer gewoon klakkeloos over, zucht. Eťn ding ik als siervuurwerk liefhebber zal nooit mijn hobby opgeven, desnoods halen wij zelf het vuurwerk uit de omringende landen. Hierbij een simpele oplossing om het illegale vuurwerk onderuit te halen: Maak her siervuurwerk iets krachtiger, sta echte flowerbeds toe, ban die idiote Cobra's en andere knal troep Europees uit. Maar blijf af van onze traditie of moet er soms nog meer kapot in dit land?!
J. uit Utrecht | 21-10-2016 08:58 uur  

Goeie zaak laten we dan ook meteen een debat houden over totaalverbod op Sinterklaas, Carnaval en het Suikerfeest. En als we toch bezig zijn dan is een debat over afschaffen Koningshuis ook een optie.
herman uit Utrecht | 21-10-2016 08:17 uur  

Nieuwsoverzicht

VIDEO: Vlammen slaan uit bedrijfspand in Amersfoort

De brandweer is al uren bezig met een brand in een veilinghuis in Amersfoort. Ro...

 • slideshow
 • audio
 • video

lees verder »


-advertentie-

Achter de schermen: veiligheidsoperatie Koningsdag

Ballonnen die beveiligingscamera's afschermen, muziekbandjes die opstoppingen ve...

 • video

lees verder »


Dames UZSC veroveren landstitel

De waterpolodames van UZSC zijn landskampioen geworden. In Ede werd het tweede d...

 • audio

lees verder »


Lange file door kettingbotsing op N201

Vier auto's zijn zaterdagmiddag met elkaar in botsing gekomen op de N201 bij Loe...

 • slideshow

lees verder »


Nieuwe Goejanverwellesluis geopend: sluiswachter zonder werk

De familie van sluiswachter Ad Gelderblom beheerde meerdere generaties lang de o...

lees verder »


Nog eens drie extra punten aftrek voor Magreb'90

De Utrechtse voetbalclub Magreb'90 heeft van de licentiecommissie van de KNVB no...

 • audio

lees verder »


Bijzondere koe gaf al meer dan 100.000 liter melk

Burgemeester Molkenboer van Woerden is zaterdag op bezoek geweest bij een bijzon...

 • video

lees verder »


Warme tweede week van meivakantie

Goed nieuws voor kinderen die een meivakantie van twee weken hebben: zij kunnen ...

lees verder »


Dafne Schippers kampte met burn-outverschijnselen

Topatlete Dafne Schippers zat een poosje op de rand van een burn-out. Dat onthul...

lees verder »


Pepperspray nodig bij arrestatie vermoedelijke drugsdealer Woerden

Na een wilde achtervolging met auto's en een politiehelikopter is vrijdagavond i...

 • slideshow

lees verder »


Loodvervuiling geconstateeerd op landgoed in Zeist

Jonge kinderen mogen niet meer spelen op Landgoed Bornia in Zeist omdat de grond...

lees verder »


Bekende Utrechters komen op voor huismus

Maarten van Rossem, boswachter Tim Hogenbosch, Ronald Giphart en Henk Westbroek ...

lees verder »


Utrecht rijdt ondanks ontploffing door met IVECO's op gas

De gemeente Utrecht heeft contact gezocht met de leverancier van haar vrachtwage...

 • slideshow

lees verder »


Veel schade door botsing tegen vangrail op A12

Een automobiliste is vanavond rond 17.00 uur in botsing gekomen met een vangrail...

 • slideshow

lees verder »


Mijlpaal voor Hindoes: eindelijk eigen tempel in Utrecht

Een langgekoesterde wens van de Hindoe-gemeenschap in Utrecht is in vervulling g...

 • audio
 • video

lees verder »


Mirte (14) wint fotoprijs met serie over Hongerwinter

De 14-jarige Mirte Rietveld heeft een fotoprijs gewonnen met haar serie over de ...

 • slideshow
 • video

lees verder »


Honkbaltalent UVV maakt transfer naar Amerika

Hij is nog maar 17 jaar en vertrekt in augustus naar Amerika: het jonge honkbalt...

 • video

lees verder »


Rondreizende oplichters weer actief in Nieuwegein

Inwoners van Nieuwegein worden gewaarschuwd voor zogenoemde 'travellers'. Deze r...

lees verder »


Openluchttheater Doorn hersteld: "Mooi gebied met rijke historie"

Het in verval geraakte openluchttheater op landgoed Zonheuvel in Doorn wordt wee...

 • audio

lees verder »


Werkstraf voor oproep tot "bom in moskeeŽn"

Een 52-jarige vrouw uit Utrecht is veroordeeld tot 24 uur werkstraf omdat ze tij...

lees verder »


Kankeronderzoeker Clevers genomineerd voor Europese prijs

Kankeronderzoeker Hans Clevers is genomineerd voor de prijs 'Europees uitvinder ...

lees verder »


"Ongelukken door herinrichtingsplan Wittevrouwensingel"

Busbedrijf U-OV is ontevreden over de oorspronkelijke herinrichtingsplannen voor...

 • slideshow

lees verder »


Schoorsteen in brand in Polsbroek

Een inwoner van Polsbroek (gemeente Lopik) keek vrijdagochtend raar op toen er e...

 • slideshow

lees verder »


Spakenburg neemt maatregelen voor 'relwedstrijd'

Voetbalclub Spakenburg doet er alles aan om de wedstrijd tegen Kozakken Boys zat...

 • audio

lees verder »


Meeste jeugdhulp in regio nodig in Utrecht, minste in Renswoude

Ruim 13 procent van de kinderen tot 17 jaar in de gemeente Utrecht kreeg vorig j...

 • audio

lees verder »


'Twittertreiteraar' doet aangifte tegen burgemeester Veenendaal

Sjoerd Hania is nog niet klaar met de gemeente Veenendaal. De 'twittertreiteraar...

 • audio

lees verder »


Utrechtse hoogleraar schenkt prijs aan fonds Ploumen

De Utrechtse hoogleraar Olle ten Cate geeft een prestigieuze Amerikaanse prijs t...

 • audio

lees verder »


Automobilisten opgelet: A1 dit weekend deels dicht

De A1 tussen knooppunt Diemen en afrit Muiderberg is het hele weekend dicht. Rij...

lees verder »


Wetsovertreders: juridische stappen tegen Van der Hoevenkliniek

De Bond van Wetsovertreders start een kort geding tegen de Van der Hoevenkliniek...

lees verder »


Drugsdealer vlucht door Benschopse boomgaarden

Een spectaculaire achtervolging vannacht in Benschop: de politie wilde twee drug...

lees verder »


Geen bezwaren tegen bouw nieuwe sporthal Overvecht

De gemeente Utrecht gaat een nieuwe sporthal bouwen in de wijk Overvecht. De bou...

lees verder »


Golfkar voor eenzame ouderen ook naar andere Utrechtse wijken

Het project met golfkarretjes voor ouderen in Utrecht wordt uitgebreid. De karre...

lees verder »


Woerdense dierenambulance: problemen door ruimtegebrek vogelopvang

De Dierenhulpverlening Woerden zit met de handen in het haar. De vogels die de W...

 • audio

lees verder »


Dieven slaan toe bij cafetaria in Harmelen

In Harmelen is in de nacht van donderdag op vrijdag ingebroken bij een snackbar ...

lees verder »


Auto's gaan in vlammen op in Soest

In Soest zijn in de nacht van donderdag op vrijdag twee auto's ernstig beschadig...

 • slideshow
 • video

lees verder »


Terug naar Zeist: Ennie (87) groeide op met zeven Joodse onderduikers

De 87-jarige Ennie de Bie valt van de ene verbazing in de andere als ze voor het...

 • video

lees verder »


Fietsster gewond door harde val in Nieuwegein

Hulpdiensten zijn donderdagavond opgeroepen voor een fietsster die hard ten val ...

 • slideshow

lees verder »


"Grote schade aan koraal CuraÁao door bouwbedrijf BAM"

Bouwbedrijf BAM is mogelijk schuldig aan het vernielen van een groot stuk koraal...

lees verder »


Gerelateerde berichten

Vuurwerkshows vergroten draagvlak voor verbod

lees meer

Fotoalbum Koningsdag 2017
Nog even nagenieten van Koningsdag 2017? Bekijk hier het Utrechtse fotoalbum.

lees verder »Nieuws uit andere regio's


(inter)nationaal nieuws


-advertentie-
RTV Utrecht

DocU: Koningsdag, veilig feesten?
Deze DocU geeft een kijkje achter de schermen bij de gemeente Utrecht en de hulpdiensten die elk jaar nauw samenwerken om ervoor te zorgen dat Koningsdag zo veilig mogelijk verloopt.


Binnenkort

DocU: Stoomcursus Treintechniek
Op 6 en 7 mei zendt RTV Utrecht de DocU: Stoomcursus Treintechniek uit. Hoe komt het dat een trein op de rails blijft en waarom worden vogels niet geŽlektrocuteerd als ze op de bovenleiding zitten?

-advertentie-