Pieter van Vollenhoven: debat over totaalverbod vuurwerk

UTRECHT - Pieter van Vollenhoven pleit op Twitter voor een discussie over een totaalverbod op vuurwerk. De oud-voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid reageert daarmee op de vondst van 40.000 kilo illegaal vuurwerk vlak over de Duitse grens.
De mega-partij vuurwerk werd door Nederlandse rechercheurs aangetroffen in bunkers in het Duitse Kleef, net over de grens bij Nijmegen. Het ging om onder meer mortierbommen en cobra's die voor de Nederlandse markt waren bedoeld. Drie verdachten uit Vianen en Nieuwegein zijn vanwege het vuurwerk opgepakt.
Van Vollenhoven, tegenwoordig voorzitter van het Fonds Slachtofferhulp, vraagt zich af of de vondst van het zeer zware vuurwerk geen aanleiding moet zijn voor een debat over een totaalverbod. In 2012 pleitte Van Vollenhove in zijn hoedanigheid als voorzitter van de Stichting Maatschappij, Veiligheid en Politie al voor veel strengere controles.
Niet alleen Van Vollenhoven vraagt zich af of het tijd wordt voor een totaalverbod op vuurwerk. Eerder pleitten onder meer artsen en GroenLinks, Partij voor de Dieren, SGP en 50Plus voor een vuurwerkverbod voor particulieren. De organisaties zien liever dat dat gemeenten een grote professionele vuurwerkshow organiseren.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.