Huizen Utrecht nu duurder dan voor crisis

PROVINCIE UTRECHT - Koopwoningen in de stad Utrecht waren in het derde kwartaal van 2016 voor het eerst duurder dan in het topjaar 2008, vlak voor de economische crisis. Dit blijkt uit het onderzoek van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) en het Kadaster.
Na 2008 daalden de prijzen met ruim 17 procent tot een dieptepunt halverwege 2013. Nu, ruim drie jaar later, liggen de prijzen in de stad bijna 2 procent boven het niveau in 2008. In Amsterdam liggen de huizenprijzen overigens al negen maanden boven die van 2008.
Het gaat niet alleen goed in Utrecht en Amsterdam. Ook in de rest van Nederland stijgen de woningprijzen gestaag, al wordt het prijspeil van 2008 nog lang niet overal gehaald. Het gemiddelde prijsniveau van de bestaande koopwoningen was in september 2016 ongeveer even hoog als in juli 2005.

OUDEREN

Volgens het CBS is sinds 2008 een verschuiving te zien in het type kopers. Zo is het aandeel van kopers onder de 25 jaar gehalveerd van 20 tot 10 procent. In diezelfde periode is het aandeel van kopers van 65 jaar en ouder juist verdubbeld van 3 naar 6 procent.
De prijzen stijgen onder meer omdat er meer huizen worden verkocht, minder woningen te koop worden gezet, huizen sneller van de hand gaan en de hypotheekrente daalt.

Bakker Marcel is door het herstel op de woningmarkt nu parttime makelaar

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.