"Voedselprijzen omhoog tegen verspilling eten"

UTRECHT - Ons voedsel is te goedkoop. Dat is de belangrijkste reden dat er zoveel eten wordt weggegooid, stelt de organisatie Natuur & Milieu na onderzoek.
Ieder jaar gooien Nederlanders voor 2,5 miljard euro aan eten weg, zo'n 150 euro per persoon. Als ons eten twee keer zo duur zou zijn als nu, verwacht een kwart van de Nederlanders vrijwel niets meer weg te gooien.
"Op basis van deze cijfers kunnen we concluderen dat duurder voedsel een goede prikkel is om minder te verspillen", zegt de milieuorganisatie met het hoofdkantoor in Utrecht.
Nederlanders vinden zelf hun eten overigens niet te goedkoop. Ruim de helft van de Nederlanders vindt wel dat er in ons land te weinig waarde wordt gehecht aan voedsel, blijkt uit het onderzoek.

HOUDBAARHEIDSDATUM

Bedrijven kunnen ook veel doen om de voedselverspilling tegen te gaan. Zo kan de houdbaarheidsdatum duidelijker worden gecommuniceerd. Ook kan het verkopen van kleinere verpakkingen helpen, zeggen de onderzoekers.
Het onderzoek is in opdracht van Natuur & Milieu en de Rabobank uitgevoerd door Motivaction onder 801 Nederlanders tussen 16 en 75 jaar.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.