Regiogemeenten in opstand tegen 130 km/u op A28

PROVINCIE UTRECHT - Gemeenten in de regio willen niet dat auto's op de A28 ook overdag 130 kilometer per uur mogen rijden. De Bilt, Zeist, Amersfoort en Leusden hebben brieven gestuurd naar minister Schultz van Infrastructuur en Milieu. De Bilt wil zelfs dat de snelheid wordt verlaagd van 120 naar 100 kilometer per uur en Zeist wil de A28 laten overkluizen.
Schultz schreef in de bekendmaking begin september dat rekening is gehouden met omwonenden en hun leefomgeving, maar het college van De Bilt denkt daar toch anders over. "Naar onze mening dienen de omgevingsbelangen op een betere, integrale manier te worden gewogen."
Het college van De Bilt zegt dat uit cijfers van de Omgevingsdienst Regio Utrecht blijkt dat een snelheidsverhoging slecht uitpakt voor de geluidsoverlast en de luchtkwaliteit. Schultz zou zelfs de wet overtreden als ze de verhoging toestaat.
Ook vraagt De Bilt zich af of Schultz wel voldoende rekening heeft gehouden met het Klimaatakkoord van Parijs.

ENERGIE

De gemeente Zeist wil ook dat Schultz afziet van de snelheidsplannen, maar als ze daar toch mee door wil gaan, is er een andere optie: Het overkluizen van de A28 langs de Zeister woonwijken. "Dat kan goed gecombineerd worden met het opwekken van energie langs snelwegen", schrijft het college in de brief aan de minister.
Het is nu afwachten wat de minister gaat doen. Onder meer de GroenLinksfracties in de gemeenten hebben al contact opgenomen met hun collega's in de Tweede Kamer om de zaak landelijk onder de aandacht te krijgen.

Regiogemeenten in opstand tegen 130 km/u op A28

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.