Lunetten helpt gehandicapte nieuwkomer aan huisraad

UTRECHT - Qusai al Rifai woont sinds vandaag eindelijk in een veilig huis. De Syrier zit in een rolstoel; vrijwilligers uit de Utrechtse wijk Lunetten hielpen hem aan een woning met begeleiding.
Voordat Qusai naar Nederland kwam, woonde hij tweeënhalf jaar in Turkije. Maar daar en in Syrie had hij het moeilijk. "Ten eerste vanwege mijn ziekte, ik heb botontkalking en kon geen behandeling krijgen in een Turks ziekenhuis", vertelt Qusai in het Engels. "En ten tweede vanwege de oorlog."
Door die oorlog kwam Qusai helemaal in een isolement: "Toen ze mijn buurt begonnen te bombarderen kon ik niet naar de schuilkelder, omdat ik op de derde verdieping woonde en er geen lift was. Ze sloten ook de elektriciteit af, soms wel 16 of 17 uur per dag, waardoor ik niet op mijn pc kon." De Syriër werd ook bedreigd nadat hij over de oorlog schreef op internet.

SPULLEN

Vrijwilligster Margriet Crezee hielp hem in Nederland aan een zogeheten focus-woning. "Toen er eenmaal een huis was, moest het ontzettend opgeknapt worden. Onder meer via Facebook zijn er heel veel mensen uit Lunetten met spullen gekomen." Qusai is er dolblij mee: "Dit voelt echt geweldig, al die aardige en genereuze mensen in Utrecht en Nederland. Eigenlijk ben ik sprakeloos."
Qusai is nu vertaler Arabisch-Engels. In de toekomst wil hij daar ook Nederlands aan toevoegen.

Qusai is sprakeloos over de behulpzaamheid in Lunetten

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.