Amersfoort herdenkt Belgische vluchteling

© RTV Utrecht
AMERSFOORT - In Amersfoort herdenken nabestaanden van Belgische vluchtelingen hun familieleden bij het Belgenmonument. Ruim een miljoen Belgen vluchtten tijdens de Eerste Wereldoorlog naar Nederland. Het ging om burgers en militairen.
Honderd jaar geleden werden de vluchtelingen ondergebracht op verschillende kazernes, bijvoorbeeld bij de Juliana van Stolbergkazerne. Op 13 oktober 1914 verbleven er meer dan 16.000 militairen.

HERDENKING

Bij de herdenking was onder meer burgemeester Lucas Bolsius aanwezig. Daarbij sprak hij over de vluchtelingenproblematiek van honderd jaar geleden, maar ook van vandaag de dag.
"We wilden een paar jaar geleden dit jaar herdenken, maar nadrukkelijk een koppeling leggen met nu. We wisten toen nog niet dat er een grote stroom van vluchtelingen tot stand zou komen. Amersfoort heeft ook het nodige aantal opgevangen en als je je dan verdiept in dat monument, zie je een hoop paralellen."
Bolsius doelt onder meer op de angst in de samenleving bij de komst van vreemdelingen. "Dat was de reden dat wij als gemeente zeiden: dit willen we in 2016 nadrukkelijk onder de aandacht brengen."
Tijdens de herdenking hield schrijver en cabaretier Vincent Bijlo voor alle aanwezigen een voordracht over het Belgenmonument. Ook speelde het Fanfare Korps Nationale Reserve 'C'est si Gentil'. Dat is een stuk dat rond 1916 werd gecomponeerd in kamp Zeist door een gevluchte Belgische militair.
Het Belgenmonument is door België geschonken aan Nederland. Op die manier wilden de Belgen het Nederlandse volk bedanken voor alle hulp tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het monument is in 2016 door de gemeente Amersfoort gerestaureerd met hulp van de Provincie Utrecht.
Voor Joke Verzijde Assink is het Belgenmonument een bijzondere plek. Haar oma was een van de vluchtelingen die naar Amersfoort kwamen. Ze had een hechte band met haar. "Ze was wars van allerlei regeltjes, ze was helemaal zichzelf en die kunst om van het leven te genieten en overal je plek te vinden, dat heb ik van haar geleerd."

Burgemeester Lucas Bolsius over de herdenking
Amersfoort herdenkt Belgische vluchteling uit Eerste Wereldoorlog

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.