"Bernhard betastte 16-jarig meisje in paleis Soestdijk"

SOESTDIJK - Prins Bernhard zou een 16-jarig meisje hebben betast en gezoend en een andere vrouw hebben aangerand binnen de muren van paleis Soestdijk. Dat schrijft Jolande Withuis in een biografie over koningin Juliana.
Het minderjarige slachtoffer van de seksuele escapades van Bernhard was een logee, aldus Withuis. Ze schrijft ook dat een lid van Juliana's toneelclub in het paleis werd aangerand.
Donderdag presenteert de schrijfster haar boek 'Juliana - Vorstin in een mannenwereld', waaraan ze zes jaar heeft gewerkt.
"Voor zijn seksuele escapades met volwassen vriendinnen sloot ze haar ogen, maar aangezien in haar omgeving verder wel iedereen oplette, kan het moeilijk geheel aan haar voorbij zijn gegaan."

SLECHT HUWELIJK

Withuis schetst een zwart beeld van het koninklijk huwelijk dat al in de Tweede Wereldoorlog spaak liep, toen de prins in Londen verbleef en zijn vrouw in Canada. Daarna hebben de twee vooral gescheiden levens geleid, en Juliana overwoog tot tweemaal toe een scheiding, aldus de schrijfster.

STEUN

De politiek stak daar een stokje voor. Voor haar is het opmerkelijk dat Juliana de prins ondanks alles op belangrijke momenten bleef steunen, zoals bij het Lockheed-omkoopschandaal, in de valse hoop dat hij haar weer lief zou hebben.

SEKTE

Withuis stelt dat Juliana zich niet altijd aan de spelregels heeft gehouden die gelden voor een staatshoofd. Ze heeft in haar drang om zichzelf te kunnen zijn steken laten vallen door in een sekte terecht te komen.
Juliana wilde naar eigen zeggen vooral 'gewoon' zijn. Maar de vorstin was dat van kinds af aan juist niet en de voortdurende zoektocht naar gewoonheid leidde tot ontsporingen toen begin jaren vijftig op paleis Soestdijk gebedsgenezeres Greet Hofmans werd binnengehaald.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.