Kerken zien meer arme Nederlanders die steun vragen

UTRECHT - De allerarmsten in Nederland vragen kerken steeds vaker om steun. Vorig jaar klopten 50.000 mensen aan bij de kerken, 25 procent meer dan drie jaar eerder toen 40.000 mensen om hulp vroegen. De kerken kwamen vorig jaar 44.000 armen tegemoet met financiële hulp.
Dat meldt de protestantse hulporganisatie Kerk in Actie vrijdag. De mensen die bij de kerken aankloppen kampen vooral met schulden, een langdurig laag inkomen en onvoorziene hoge uitgaven. Vaak lopen ze vast in de wirwar van ambtelijke organisaties en ingewikkelde formulieren.
De kerkgemeenschappen in het land bieden vooral noodhulp om te voorkomen dat gas, water en licht worden afgesloten. Ook kunnen mensen de kerken om hulp vragen bij het voorkomen van huisuitzettingen en aankloppen bij voedselbanken.
Volgens het Utrechtse Kerk in Actie hebben de plaatselijke kerken vorig jaar samen 36 miljoen euro aan armenhulp uitgegeven. De belangrijkste doelgroepen zijn mensen zonder betaald werk en alleenstaande ouders met kinderen. Asielzoekers staan op de derde plek, gevolgd door mensen met psychische problemen en ouderen boven 65 jaar.
De organisatie vindt dat de overheid meer kan doen aan armoedebestrijding. "Dat kan door zeer kwetsbare groepen meer en gerichter te ondersteunen en minder bureaucratisch te werken. Kerken bieden hulp omdat de overheid niet voldoende garanties biedt op het voorkomen van armoede", zegt een woordvoerder.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.