RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Hazenpest in Kromme Rijngebied

BUNNIK -

In het Kromme Rijngebied is een haas gevonden met hazenpest. De bacterie werd vastgesteld door een laboratorium van de Wageningen Universiteit.

De hazenpest, ook wel bekend als tularemie, kan door hazen ook overgebracht worden op andere dieren en op mensen. Het wordt aangeraden om de hazen niet aan te raken, te slachten of op te eten. Ook hondenbezitters moeten alert zijn bij het uitlaten van de hond.

Aan dode hazen met de ziekte is aan de buitenkant niets te zien. Nog levende hazen met de pest lopen vreemd schommelend op de poten en ze reageren traag en apathisch. Bij een uitbraak van hazenpest in Friesland in 2015 werd gemeld dat de hazen dronken leken.

Tularemie geeft bij mensen meestal een zweer of een ontsteking van een of meerdere lymfeklieren. Mensen kunnen besmet raken door direct contact met een besmette haas, door een insectenbeet of door het eten van niet goed doorbakken besmet vlees.

De ziekte werd vastgesteld bij een haas uit het Kromme Rijngebied tussen Utrecht en Wijk bij Duurstede. Ook een haas uit de regio Vijfheerenlanden (Zuid-Holland) had de pest onder de leden.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -