'Windmolens Houten stiller door uilenveren'

HOUTEN - Het geluid dat windmolens in Houten produceren kan gereduceerd worden met behulp van 'uilenveren'. Het is één van de oplossingen die deze week zijn gepresenteerd aan omwonenden van het windmolenpark.
Een uil vliegt heel stil. Muizen en konijnen horen de vogel niet aan komen en dat blijkt te komen door de structuur van de veren op de vleugels. Wetenschappers hebben nu ook een soort veren gemaakt die op de wieken bevestigd kunnen worden. Op deze manier maken de windmolens minder lawaai.
Maurice Bakker woont in de buurt van de windmolens in Houten en hij is enthousiast over de oplossing. Het is één van de drie oplossingen die voortkomen uit een mediationtraject. Bakker en twee andere bewoners hebben maandenlang gepraat met Eneco en de gemeente Houten om tot een oplossing te komen.

MEDIATION

Vorig jaar bleek uit onderzoek van de Universiteit Utrecht dat er veel fouten zijn gemaakt. Zo hebben Houten en energiebedrijf Eneco de klachten van omwonenden niet zorgvuldig afgehandeld. Verder zijn de locatiekeuze en de inrichting van het park niet goed onderbouwd.
Naar aanleiding van het rapport is de mediation gestart. Maandenlang hebben de gesprekken achter gesloten deuren plaatsgevonden. De uitkomsten van dit traject zijn deze week besproken met bewoners en andere belangstellenden.

POSITIEF

"Het waren kritische maar positieve bijeenkomsten", aldus Maurice Bakker. De bijeenkomsten zijn druk bezocht en omwonenden blijven kritisch op de genoemde oplossingen. Volgens Bakker is de houding van veel bewoners logisch: "9 maanden geleden hadden wij ook die houding, maar we hebben grote stappen gemaakt. Het vertrouwen in de gemeente en Eneco is voor mij volledig hersteld."
Jarenlang klagen omwonenden over het lawaai van de windmolens en voor dat probleem zijn naast de 'uilenveren' nog twee andere oplossingen aangedragen. 's Nachts kan namelijk de stand van de wieken aangepast worden waardoor minder geluid geproduceerd wordt.
Daardoor loopt wel de productie van windenergie terug. Omdat te compenseren moeten de windmolens overdag vaker en meer draaien.

JANUARI

Bewoners klagen ook over een bromtoon. Onderzoek heeft inmiddels uitgewezen dat de bromtoon afkomstig is van de windmolens. Door de turbines te isoleren kan deze bromtoon verholpen worden.
Maurice Bakker hoopt dat uiterlijk januari 2017 de bewoners in overeenstemming komen over de oplossingen, zodat deze geïmplementeerd kunnen worden. Ook de gemeente Houten moet er nog mee instemmen.
Eneco heeft al aangegeven deze oplossingen mogelijk te willen maken.

'Windmolens Houten stiller door uilenveren'

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.