RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Zorggeld blijft op de plank liggen bij gemeente

PROVINCIE UTRECHT - Nederlandse gemeenten hielden vorig jaar een bedrag van bijna 1,2 miljard in hun zak dat was bedoeld voor jeugdzorg en andere maatschappelijke taken. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Begin vorig jaar zijn veel zorgtaken door het kabinet overgeheveld naar gemeenten. Die gaven vorig jaar in totaal 24,4 miljard euro uit aan onder meer jeugdzorg en thuishulp. Gemeenten ontvingen in 2015 voor maatschappelijke ondersteuning en jeugdzorg 13,8 miljard euro, voornamelijk van het Rijk.

ANBO
Ouderenorganisatie ANBO is verbijsterd over de omvang van de overschotten. "Veel gemeenten hebben de afgelopen jaren steen en been geklaagd over bezuinigingen, maar die bezuinigingen zijn, zo blijkt nu opnieuw, vooral door de burger opgevangen," stelt de organisatie.

"We horen signalen over torenhoge eigen bijdragen, het weigeren van woningaanpassingen, gebrek aan begeleiding naar een passende zorgwoning. De lijst klachten is eindeloos.Er zijn gemeenten die het heel goed doen, maar wanneer je zķlke absurde overschotten hebt, dan kan je vraagtekens zetten bij de taakopvatting van gemeenten."

In Utrecht had in ieder geval De Bilt in 2015 een overschot aan zorggeld op de balans en dat dreigt ook dit jaar weer te gebeuren.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -