Burgemeester Van Zanen krijgt eigen drank

UTRECHT - De Utrechtse stokerij Staffhorst werkt aan een eau de vie van fruit uit de tuin van burgemeester Jan van Zanen.
Eau de vie, Frans voor 'levenswater', is een verzamelnaam voor sterke alcoholische dranken, die vaak worden gefabriceerd van vergiste en daarna gedistilleerde vruchten. In september oogstte Bastiaan Staffhorst, net als vorig jaar, appels en peren uit de tuin van Karel V, in Lunetten en op landgoed Oostbroek bij de Uithof.
Via gemeentemedewerker Erlijn Mulder, die als dichteres meewerkte aan zijn project Stadsoogst, kwam de Utrechter ter ore dat burgemeester Van Zanen veel kweeappels en mispels heeft. "We mochten ze onlangs komen plukken en nu gaan we er een mooie eau de vie van maken", zegt Staffhorst, die nog broedt op een geschikte naam voor de drank.

GOEDE OOGST

Volgens de Utrechter is het een goed slot van het oogstseizoen. "Kweeappels en mispels worden zeer laat in het seizoen geoogst om de vruchten zoveel mogelijk de kans te geven suikers te ontwikkelen. Met het mooie weer in september en oktober levert dat dit jaar een prachtige oogst op." Staffhorst denkt zo'n dertig flessen eau de vie uit de oogst van Van Zanen te halen.

STADSOOGST

De verzamelde fruitoogsten zullen de komende maanden vergisten en worden daarna in distilleerderij De Pronckheer in Cothen verstookt. Volgend jaar, rond de oogstperiode, zullen de distillaten klaar zijn om verkocht worden in de serie Stadsoogst, een samenwerking tussen het Utrechts Stadsdichtersgilde, Staffhorst en Utrechtse kunstenaars.
Onlangs verscheen de eerste editie van Stadsoogst. Deze bevat distillaten van stadsfruit, gecombineerd met poëzie van Ingmar Heytze, Ruben van Gogh en Alexis de Roode. De gedichten zijn geïllustreerd door de Utrechtse kunstenares Agnes Loonstra.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.