"Haatimam niet bekend bij Nasser Moskee"

VEENENDAAL - De Nasser Moskee in Veenendaal zegt de radicale imam El-Alami Amaouch niet te kennen. Verschillende media meldden eerder dat de haatimam in Veenendaal predikt, terwijl België er alles aan heeft gedaan om hem daar het land uit te krijgen.
"Ik kom hier al veertig jaar en ken iedereen", zegt een bezoeker tegen RTV Utrecht. "Deze man heb ik hier nog nooit gezien. Zijn naam heb ik ook niet horen vallen." Een andere gebedsganger zegt dat in de Nasser Moskee geen salafisme gepredikt wordt.
''Wij prediken liefde en gelijkheid voor iedereen, zetten ons in voor de Veenendaalse samenleving. De prediker waar het hier om gaat, staat wat ik uit de media begrijp anders in het leven. Dat staat ver van onze geloofsgemeenschap af.''

KOLFF

Ook burgemeester Wouter Kolff gaf eerder aan zich niet te herkennen in de berichtgeving over een radicale imam in zijn gemeente. Hij herkent zich niet in de
en
. Volgens hem is de informatie van de kranten onjuist. De burgemeester wil desgevraagd niet zeggen wat er niet klopt. Hij verwijst naar de korte verklaring op Facebook.
In de verklaring schrijft Kolff dat in zijn gemeente veel aandacht is voor radicalisering. "Zeker sinds ruim twee jaar geleden een 18-jarig meisje uitreisde naar Syrië." Hij zegt dat er goede contacten zijn met de landelijke veiligheidsdiensten en lokale/regionale politie op dit vlak. "We weten wat er speelt."

FAMILIE

De kranten schrijven dat El-Alami Amaouch zich in Veenendaal ophoudt omdat hij daar familie heeft. Hij zou daar voor zijn uitzetting door België afgelopen week al regelmatig prediken. De Belgische staatssecretaris Theo Francken van Asiel en Migratie noemde hem "gif voor onze moslimjongeren. Hij verheerlijkt terrorisme." De 15-jarige zoon van de imam plaatste een video waarin hij bidt voor de dood van alle christenen.
De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) meldt dat El-Alami Amaouch in de gaten wordt gehouden. Zijn preken zouden niet verboden kunnen worden zolang hij zich aan de wet houdt. Burgemeester Kolff zegt dat hij sowieso niet gaat over welke voorganger in een gebedshuis predikt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.