Allerzielen op begraafplaatsen in regio

UTRECHT - Kerken in de regio Utrecht staan woensdag stil bij Allerzielen. Dat is een rooms-katholieke gedenkdag waarop mensen worden herdacht die onlangs zijn overleden.
De rooms-katholieke begraafplaats in Oudewater is één van de plekken waar traditiegetrouw veel aandacht wordt besteed aan Allerzielen. Volgens vrijwilliger Hans de Waal is er ook van buiten de Rooms-Katholieke Kerk veel interesse. "Wij zien op de begraafplaats veel mensen die zeggen: 'Deden ze dat op onze protestants-christelijke begraafplaats ook maar'", zegt De Waal.
Tijdens de bijeenkomst op begraafplaatsen plaatsen nabestaanden bloemen op het graf. In Oudewater wordt het kerkhof in het licht gezet en kunnen mensen bidden in de kapel. Aan de bijeenkomst op de begraafplaats gaat een mis in de kerk vooraf.

KRUISJE

In veel parochies is het ook gebruikelijk dat een kruisje op het graf wordt opgehangen met daarop de naam van de overledene. Op Allerzielen komt de familie van de overledene naar de mis om het kruisje in ontvangst te nemen.
In Utrecht wordt sinds een aantal jaren een Allerzielenconcert gegeven in TivoliVredenburg. De Nieuwe Philharmonie Utrecht speelt het Nationaal Allerzielen Concert op zondagavond 6 november.
Allerzielen wordt voorafgegaan aan Allerheiligen. Die religieuze gedenkdag wordt tegenwoordig ook op ludieke wijze gevierd onder de naam Halloween.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.