Drie Utrechters uitgereisd naar kalifaat

UTRECHT - Het afgelopen halfjaar zijn drie geradicaliseerde inwoners van de stad Utrecht vertrokken naar het buitenland. Daarmee komt het totaal aantal Utrechters dat naar het kalifaat is uitgereisd op zeventien.
Dat blijkt uit cijfers die wethouder Kees Diepeveen naar de gemeenteraad heeft gestuurd. In totaal drie Utrechtse jihadreizigers zijn vermoedelijk overleden.
Het aantal geradicaliseerde Utrechters is gestegen. Maar ook zijn er meer mensen tegengehouden. "Dankzij een betere signalering zijn er meer personen op tijd in beeld gekomen", schrijft de gemeente.
Steeds vaker gaat het om Utrechters die een crimineel verleden of GGZ-problemen hebben. "Frustratie en/of teleurstelling in de Nederlandse maatschappij speelt een rol in hun radicaliseringsproces."

PREVENTIE

De gemeente heeft verschillende projecten opgezet om radicalisering te voorkomen en te bestrijden. Dat gebeurt met hulp van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. Die organisatie heeft aangegeven dat Utrecht ook volgend jaar in aanmerking komt voor financiële ondersteuning om radicalisering tegen te gaan.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.