"Waarom mag bigamie eigenlijk niet?"

UTRECHT - De Utrechtse advocaat Anis Boumanjal wil dat bigamie legaal wordt. Hij staat een Amersfoorter bij die een straf boven zijn hoofd hangt omdat hij een tijdje met twee vrouwen was getrouwd. Boumanjal vraagt zich af waarom dat eigenlijk niet mag in Nederland.
Bigamie is in Nederland niet geaccepteerd en er staat dan ook maximaal zes jaar cel op. "Maar in Nederland zijn we er wel aan gewend dat iemand met jan en alleman naar bed gaat. Daar doen we dan niet moeilijk over", zegt Boumanjal.
Waarom kan bigamie dan ook niet, vraagt Boumanjal zich af. "Zo lang de vrouw en de man beiden instemmen met deze gang van zaken, is er geen man overboord", zegt hij. "In plaats van het versterken en verstrengen, zou je kunnen kijken of de Nederlandse wet aangepast kan wordt."

TEGENHOUDEN

"Je kan mensen die conform hun geloof een tweede vrouw willen trouwen niet tegenhouden", zegt Boumanjal. "Als je dat wel wil, gebeurt het straks onder de rader en ben je nog verder van huis." Hij denkt dat er veel meer mensen in Nederland schuldig zijn aan bigamie maar dat die dat niet bekend hebben gemaakt.
Volgens Boumanjal wilde zijn cliënt kinderen en heeft hij netjes gehandeld volgens het familierecht in Marokko. De advocaat erkent dat zijn cliënt naar de letter van de Nederlandse wet strafbaar is. Toch vraagt de raadsman aan de rechtbank om de Amersfoorter schuldig te verklaren zonder een straf op te leggen.
Tijdens de rechtszaak dinsdag tegen de Amersfoorter eiste het OM een voorwaardelijke celstraf van twee maanden en een boete van 750 euro. De maximumstraf van zes jaar cel vond het OM te hoog omdat het lang geleden is dat de man met twee vrouwen was getrouwd. Eén van de vrouwen is vlak daarna van hem gescheiden.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Pleidooi om bigamie te legaliseren

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.