Roep om meer onderzoek naar hazenpest

PROVINCIE UTRECHT - Deskundigen van het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC) in Utrecht willen dat er geld komt voor een breed onderzoek naar de oorzaken van hazenpest. In het Kromme Rijngebied werd vorige week één haas gevonden die leed aan de ziekte die voor hazen dodelijk is.
Ook honden kunnen er ziek van worden als ze in contact komen met een besmet dier. Maar waar de ziekte vandaan komt, is voor onderzoekers nog een raadsel. "Alleen een goed wetenschappelijk onderzoek kan antwoord geven op de vragen die we nu nog hebben", zegt Margriet Montizaan van het DWHC.

INCIDENTEEL

De vondst van het overleden dier in het Kromme Rijngebied is volgens de wetenschappers niet meteen een voorbode van een grotere verspreiding van de ziekte. "Tot nu toe gaat het om incidentele ziektegevallen", zegt Montizaan.
"Maar juist voordat er meer ziektegevallen komen, is het van belang te weten welke factoren een rol spelen bij de verspreiding van de bacterie." Op dit moment zijn er al deelonderzoeken bezig, waarbij diverse onderzoeksinstituten in Nederland samenwerken. In Den Haag ligt nu een voorstel voor een diepgaandere studie naar het ziektebeeld.

HONDEN

De hazenpest kan ook voor honden schadelijk zijn. Montizaan: "We zien dat honden die in direct contact zijn geweest met een zieke haas, een paar dagen ziek zijn. Maar ernstig is het duidelijk niet."
In Duitsland werd vorig jaar in het gebied rond Karlsruhe een jager besmet met de bacterie, vermoedelijk liep hij de besmetting op tijdens het slachten van een zieke haas. Hij kreeg griepverschijnselen en zweertjes op de huid. Toen die niet vanzelf weggingen, kwam er een medische zoektocht op gang, die uitwees dat hij de hazenpest-bacterie in zijn lichaam had. Uiteindelijk herstelde de man met hulp van antibiotica.

BOSWACHTERS

Boswachters en jagersorganisaties zijn op de hoogte van het voorkomen van de hazenpest, ook al gaat het maar om een incidenteel geval. "Het is raadzaam om niet met loslopende honden in het gebied te gaan, ook al is de kans dat je een besmette haas treft heel klein", zegt Jeroen Nuissel van de Faunabeheerseenheid.
Volgens Nuissel is er nog geen waarschuwing aan jagers uitgegaan. "Het blijft de eigen verantwoordelijkheid van mensen met een jachtakte om veilig om te gaan met de natuur."

Roep om meer onderzoek naar hazenpest

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.