Amersfoortse scholieren in actie tegen smartphone op de fiets

AMERSFOORT - Leerlingen van het Corderius College in Amersfoort denken mee over het smartphonegebruik van fietsers. De tweede klassers zijn doorvoor door de provincie Utrecht gevraagd, omdat het gebruik van een mobieltje in het verkeer gevaarlijk is en daarom omlaag moet. Na een project van drie maanden worden hun ideeën donderdag gepresenteerd.
Frouke en Lieke zijn twee scholieren die hebben meegedacht de afgelopen tijd. Onderweg naar de school of de sportclub rijden veel leeftijdsgenoten met hun mobiel in de hand, erkennen ze. "Als ze dan een telefoon mee hebben, dan slingeren ze best wel erg en gaan ze naar het midden van de weg. Dan kan je er niet langs en dat is best wel irritant."
Maar als de meiden heel eerlijk zijn, doen ze dat zelf ook wel eens en soms gaat dat maar net goed. "Toen ik een keer moest oversteken wilde ik m'n moeder bellen en toen ging het bijna fout," vertelt Lieke.

ZORGEN

Ondanks landelijke campagnes lukt het maar niet om het mobiel gebruik op de fiets terug te dringen. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 77 procent jongeren belt of muziek luistert tijdens het fietsen. De provincie maakt zich hier zorgen over, vertelt gedeputeerde Jacqueline Verbeek-Nijhof. "We moeten hier echt met de doelgroep over in gesprek om tot oplossingen te komen."
De provincie heeft de Hogeschool Utrecht daarop ingeschakeld om met creatieve oplossingen te komen. Op haar beurt schakelde de onderwijsinstelling leerlingen van het Corderius College uit Amersfoort in, zoals Lieke en Frouke.

OORTJES

Het groepje van Lieke ziet wel iets in luxe telefoonoortjes waarmee je handsfree kan fietsen. "Daar heb je dan een microfoon op waardoor je je mobiel met je oortjes kan besturen. Je kan dan muziek luisteren en appberichtjes horen. En we willen nog kijken of je overhoord kan worden via de telefoon."
Frouke en haar groepje vinden dat fietsers onderweg meer vermaakt moeten worden. "Als fietsen leuk wordt, hoef je dat mobieltje niet meer te gebruiken. We hebben daarom een stoplicht bedacht met daarop een poppetje dat kan dansen als je voor het verkeerslicht staat."

FRISSE IDEEEN

De initiatieven worden donderdagochtend officieel aan de provincie gepresenteerd. De gedeputeerde ziet wel wat in de frisse ideeën. "We willen als provincie ook echt kijken wat we kunnen uitvoeren en daarbij ook de markt betrekken."
En of de luxe oortjes of dansende verkeerslichten er nu gaan komen of niet: de klas van het Corderiuscollege heeft in ieder geval een belangrijke les geleerd, denkt Frouke. "Ik denk dat het goed is dat we er aandacht aan hebben besteden. Wij zijn ons er daardoor echt van bewust van geworden dat je beter niet aan de smartphone kunt zitten tijdens het fietsen."

"We moeten echt tot een oplossing komen"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.