Waarom Utrechtse muren vol poëzie zitten

UTRECHT - De meeste mensen lopen er gedachteloos aan voorbij, maar de muren van oude Utrechtse gebouwen zitten vol verhalen en geheimen volgens dichter Ingmar Heytze en fotograaf Luuk Huiskes. Ze maakten daarom het boek 'Poëzie in Utrechtse Muren'.
"Poëtische muren zijn muren waarin een verhaal, een verleden te herkennen is, verklaren de kunstenaars. "De stad Utrecht kent ze nog. Maar het worden er wel minder omdat ze worden verwijderd of van een stuclaag worden voorzien. We moeten zuinig zijn op de verhalende muren en ze koesteren."
Huiskes vereeuwigde de muren daarom. Heytze gebruikte de foto's als inspiratie voor poëzie. "Ingmar kan de geheimen van de muren prachtig ontrafelen met zijn gave", zegt de fotograaf.

STERRENWACHT

Huiskes' favoriete muur is die van sterrenwacht Sonnenborgh. "In het boek heb ik die verbeeld als een soort heelal. Je ziet er ook sterren in zonder dat ik het gemanipuleerd heb. Dichter Leo Vroman gaf zijn vrouw hier zijn eerste kus en heeft hier ook over geschreven. Het is een magische muur."
Een van de gefotografeerde muren in het boek staat in de Schalkwijkstraat en siert ook de omslag van het boek. Ingmar Heytze schreef er het volgende gedicht bij:
Niemand zag hoe op een nacht de deur
uit zijn hengsels viel. De muur groeide dicht
als in het sprookje van het doolhof met de boze
koning die gedoemd was eeuwig rond te dwalen,
lang nadat de rozenstruiken vol doorns opzij
waren geschoven als een erehaag voor de dappere
stalknecht, zoals een oude stad zichzelf verandert
met de tijd, zij het zelden in het voordeel van
de knechten - maar dat maakte deze deur niet uit
die landde met het gewicht van een eik op het
vege lijf van een heilige, kist en zerk tegelijkertijd,
in vruchtbare grond. De heilige botte uit
tot klimop, begon te bloeien en was vrij.
Het project van Huiskes en Heytze bestaat niet alleen uit een boek. Donderdagmiddag wordt in KuuB de vierdaagse expositie Poëzie in Utrechtse Muren geopend.

Interview met fotograaf Luuk Huiskes
Waarom Utrechtse muren vol poëzie zitten

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.