D66: Minder belemmerende regels voor buurtteams

UTRECHT - Buurtteams in Utrecht worden vaak belemmerd door allerlei wetten en regels als ze problemen van mensen willen oplossen. Ze moeten die kunnen omzeilen als dat nodig is. Dat stelt D66 vandaag voor in de gemeenteraad.
De partij heeft een rapport opgesteld met voorbeelden waarbij oplossingen spaak lopen door regelgeving. Zo is er een vluchteling in Haarlem die lasser is. Hij zit in de schuldsanering en kan geen lasmasker kopen. Zonder dat masker kan hij geen werk vinden. Maar de regels verbieden de gemeente om iemand in de schuldsanering hiervoor geld te geven.

FUNCTIONARIS

D66 wil van dergelijke situaties af. Er moet volgens de partij een functionaris worden aangesteld die elke lastige zaak gaat beoordelen en de bevoegdheid krijgt om van de regels af te wijken. De medewerker krijgt een budget van een half miljoen euro.

VERKEERSBOETE

Ruud Ilbrink van buurtteam Ondiep-Pijlsweerd is blij met het voorstel. Hij komt vaak situaties tegen waarbij een simpele oplossing voor een probleem wordt geblokkeerd door regeltjes. Hij noemt het voorbeeld van jongeren met een verkeersboete. Als ze die niet kunnen betalen loopt de schuld bij het CJIB snel op. Dat zorgt vaak voor spanningen, ook binnen het gezin.
Ilbrink stelt voor dat zo'n jongere het geld voor de boete dan van de gemeente krijgt. In ruil daarvoor zou hij klusjes in de wijk kunnen uitvoeren.

CONTROLEPUNTEN

Het voorstel wordt ingediend door Bas Meijer van D66. Hij vindt dat in zijn plan genoeg controlepunten zitten. Een uitzondering op de regels kan alleen als aan een aantal voorwaarden wordt voldaan. Zo moet degene die er van profiteert achter het plan staan. En er moet een financieel voordeel voor de gemeente te halen zijn.
Vanavond wordt het plan aan de Utrechtse gemeenteraad aangeboden.

Reportage over het buurtteam-voorstel van D66

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.