Grote slotenschouw tegen wateroverlast

PROVINCIE UTRECHT - Door een groot deel van de provincie lopen deze week medewerkers van Waterschap Vallei en Veluwe op zoek naar dichtgegroeide slootjes. In totaal zijn 50 teams van elk twee personen in touw.
In Eemnes zijn Jan Prinsen en Nico van Valkengoed donderdag al vroeg op pad. Ze volgen een slootje langs een dijk en treffen bij een hek een verstopte duiker aan. De betonnen pijp is overwoekerd en het water kan er nauwelijks nog door. "Dit zijn de knelpunten waarvoor we deze controle doen. Het is nu alleen overwoekerd maar als er meer vuil langs drijft krijg je voor je het weet een verstopping." Zegt Prinsen.
Landeigenaren, meestal boeren, zijn zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van de slootjes. "Het is in het belang van ons allemaal. Door klimaatverandering regent het vaker en heftiger. We kunnen niet hebben dat we het water dan niet goed kunnen opvangen en afvoeren omdat er ergens een sloot niet goed doorstroomt."

VINGERTIK

Met name voor buren van de agrariërs kan het problemen opleveren als het water niet goed doorstroomt. Het waterschap tikt boeren daarom op de vingers als het onderhoud niet goed gebeurt.
De begroeide duiker is zo'n voorbeeld. Jan klimt een stukje van de dijk af om zijn laars in de duiker te steken. "Ja, je ziet hem niet meer maar hij zit er echt." Inmiddels is Nico van Valkengoed naar de andere kant van de tunnel gelopen. Ook die uitgang is overwoekerd. "Hier moeten we een aantekening van maken."
De inspectie vindt jaarlijks in de eerste week van november plaats. "Het is dan nog niet te nat en we zijn op tijd voor de grootste buien."
Vrijdag is de laatste dag van de inspectie. Dan moeten alle slootjes gecontroleerd zijn.

Grote slotenschouw tegen wateroverlast

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.