Armbandje moet Utrechters van slapeloosheid afhelpen

UTRECHT - Een op de drie Nederlanders heeft slaapproblemen. Dat blijkt uit meerdere onderzoeken. Huisarts Bart van Pinxteren uit Utrecht wil deze mensen op een nieuwe en speciale manier gaan helpen. Hij wil patiënten een week lang in de gaten houden tijdens een speciale slaapmeetweek.
Van Pinxteren wil zijn patiënten daarbij een armbandje meegeven om zo informatie te verzamelen over hun slaapgedrag. "Die meet onder meer of mensen overdag actief zijn of dat ze de hele dag op de bank zitten. Het geeft zo een heleboel info die we kunnen gebruiken bij het beter in kaart brengen van het slaapprobleem."

NARCOLEPSIE

Artsen kwamen er bijvoorbeeld bij student Casper van Groos al rond zijn vijftiende achter wat voor slaapprobleem hij heeft. Hij heeft narcolepsie. Dat betekent dat hij bepaalde stadia van zijn slaap overslaat waardoor hij altijd moe is. Hierdoor valt hij soms in slaap. "Soms ook op het moment dat ik een rustmoment heb, zoals voor de televisie of in de bioscoop. Ik kan er niets aan doen," zegt hij.
Van Groos betwijfelt of de slaapmeetweek destijds ook handig voor hem was geweest. "Als de huisarts genoeg weet, dan had het wel kunnen helpen. Maar ik denk dat ik dan alsnog naar een ziekenhuis had gemoeten."

SLAAPPILLEN

Van Pinxteren hoopt dat mensen voortaan eerder naar de huisarts komen. Ook vindt hij dat er te gemakkelijk slaaptabletten worden voorgeschreven. "Ik denk dat dat nog niet goed gaat. We vinden dat die pillen nog te veel worden voorgeschreven. Maar ik merk ook dat het heel lastig is om mensen iets te bieden."
Casper neemt momenteel geen medicijnen meer in voor zijn narcolepsie. "Ik gebruik ze al bijna een jaar niet meer. Daarvoor nam ik Ritalin op het moment dat ik wakker moest blijven. Bijvoorbeeld bij het leren of in de bioscoop was dat nodig, omdat ik anders in slaap viel."

MOE

Nu Casper weer studeert, denkt hij eraan om een nieuw medicijn te nemen. Maar daarvoor moet hij eerst naar de huisarts. "Nu ik weer druk ben met de studie ben ik erg moe als ik thuis kom."
Huisarts van Pinxteren hoopt in ieder geval dat hij binnenkort niet alleen meer de optie heeft om medicijnen voor te schrijven. "Ik denk dat patiënten ook wel weten dat doktoren nu een beetje met de handen in het haar zitten. En ik hoop dat we dankzij die slaapmeetweek meer voor ze kunnen doen."

"We vinden dat slaappillen nog te veel worden voorgeschreven."
Armbandje moet Utrechters van slapeloosheid afhelpen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.