Hardhandige arrestatie Nieuwegein viral op Facebook

NIEUWEGEIN - Een arrestatie van een 25-jarige Nieuwegeiner heeft tot veel ophef geleid op social media. De man werd donderdag tegen de grond gewerkt en in de boeien geslagen omdat hij agenten had uitgescholden. Meerdere omstanders filmden de aanhouding en de video's verschenen op Facebook.
Aan de arrestatie ging een incident vooraf, zegt de politie. Politiemensen hielden rond 14.15 uur een auto aan op de Erfstede omdat die een verkeersovertreding had gemaakt. Agenten roken een sterke wietlucht en na controle bleek dat er drugs in de auto lagen. Ook was er contant geld waarvan de agenten denken dat het gestolen was.
De man uit IJsselstein zat achter het stuur terwijl hij zijn rijbewijs had moeten inleveren en ook stond er nog een straf tegen hem open. De twee inzittenden van 21 jaar uit IJsselstein en 28 jaar uit Nieuwegein werden aangehouden. Op dat moment komt de 25-jarige Nieuwegeiner in beeld die zich met de aanhouding bemoeit. De politie wil hem daarvoor aanhouden, maar de man loopt weg.

BOEIEN

Dan is op de filmpjes te zien dat de Nieuwegeiner even verderop aan de telefoon is en in dat gesprek de politiemensen beledigt. Hij wordt daarna hardhandig in de boeien geslagen. In de filmpjes is te horen dat omstanders de politie smeken om de man niet om te brengen.
De video is zo'n 3000 keer gedeeld en honderden mensen hebben gereageerd. De meningen lopen uiteen van mensen die woest zijn op de politie en oproepen tot verzet, tot mensen die vinden dat de politie goed heeft gehandeld.
Op Facebook vragen veel mensen zich af waarom de Nieuwegeiner tegen de grond moet worden gewerkt voor een belediging. De politie zegt dat het Openbaar Ministerie eventueel zal beoordelen of de agenten buiten hun boekje zijn gegaan.

Video's van omstanders van de arrestatie
Gesprek met omstanders die de video hebben gemaakt

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.