Utrechter voorziet eigen huis van energie

LEIDSCHE RIJN - De Utrechter Joost Brinkman woont vanaf deze week in een volledig zelfvoorzienend huis. Door een warmtepomp buiten en 27 zonnepanelen op zijn dak voorziet zijn woning in Leidsche Rijn zichzelf van energie en warmte. Brinkman besloot dit te doen omdat hij geen gebruik wil maken van fossiele brandstoffen.
"Ik wilde me laten afsluiten van de stadsverwarming. Zij wekken nog steeds energie op met fossiele brandstof en met het oog op klimaatsverandering wil ik dat niet." Nederland loopt achter op de ambities om minder gebruik te maken van aardgas of andere vervuilende energiebronnen.
Met zijn woning wil Brinkman laten zien dat het wel degelijk mogelijk is om zonder vervuilende brandstoffen energie op te wekken. "De warmtepomp buiten haalt warmte uit de lucht en verwarmt daarmee een watertank die binnen in de kast staat. Dankzij het water daarin is mijn hele huis verwarmd."

ZONNEPANELEN

Die pompinstallatie heeft natuurlijk wel elektriciteit nodig. Om ook hiervoor niet aan te hoeven kloppen bij grote energiemaatschappijen heeft Joost 27 zonnepanelen op zijn dak. "Die wekken ruim genoeg stroom op om het hele gezin van elektriciteit te voorzien. Of ik nou moet wassen, koken of tv kijken: alles is met eigen opgewekte energie."
De aanschaf van de zonnepanelen en een warmtepomp lijkt een hele investering, maar dat valt volgens Brinkman wel mee. "Natuurlijk is het in het begin even gedoe met het regelen van een offerte maar uiteindelijk is het redelijk snel geregeld", zegt hij.
"Ik heb een lening van 25.000 euro aangevraagd en betaal die over een periode van 15 jaar terug. Qua maandlasten ben ik daardoor evenveel kwijt als ik aan stadsverwarming en elektra moest betalen. Bovendien is nu een groot voordeel dat mijn energie na die 15 jaar gratis is!"

Utrechter voorziet eigen huis van energie

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.