Voortaan afspreken 'onder de wolk'

© ProRail
UTRECHT - Voor reizigers op Utrecht Centraal is een nieuwe afspreekplek gemaakt: in de grote stationshal is een 'wolk' van lichtjes opgehangen.'Ik zie je onder de wolk' kan dan ook wel eens een gevleugelde uitspraak worden, denkt ProRail.
In het nieuwe station in Utrecht is het lichtjeskunstwerk van kunstenaar John Körmeling vrijdag opgehangen. Körmeling kreeg als opdracht voor een nieuw meeting point dat er niets op de grond mocht staan, zegt hij in een interview met Spoorbeeld. "Dus dacht ik: 'Wat heeft een vrije vorm en hangt in de lucht?' Precies, een wolk!"
De wolk is een aluminium frame dat vrij hangt in de enorme ruimte van de stationshal. In de zeshoekige armaturen zijn honderden LED-lichtjes geplaatst die twinkelen boven de hoofden van de reizigers.

BLAUWE BORDEN

In het oude station was het mechanische blauwe bord met informatie over de treinenloop het meetingpoint. Dat bord moest plaatsmaken voor elektronische borden en zou tot
van veel reizigers ook niet meer terugkomen. ProRail en NS wilden niet dat drommen wachtende mensen de toenemende stroom reizigers zou hinderen.
Het blauwe bord ging naar het spoorwegmuseum en Körmeling kreeg de opdracht met een nieuw meetingpoint te komen. Dat is uiteindelijk dus de wolk geworden.
Utrecht Centraal is overigens niet het eerste station met het de lichtwolk. Rotterdam, Den Haag, Arnhem en Breda gingen de Domstad voor. Het nieuwe Utrecht Centraal wordt op 7 december officieel geopend.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.