Sint Maarten-paard trekt door Utrechtse binnenstad

UTRECHT - Een verlicht paard is zaterdagavond door de binnenstad van Utrecht getrokken. Het paard is gemaakt vanwege Sint Maarten en trok duizenden toeschouwers.
Sint Maarten wordt steeds uitgebreider gevierd in de stad Utrecht. De middeleeuwse heilige is schutspatroon van de stad en is in 2016 precies 1700 jaar geleden geboren in Hongarije. Dat wordt in de Domstad aangegrepen voor een reeks evenementen.

OPTOCHT

De start is dit weekend met het Sint Maarten Festival in Museum Catharijneconvent. Zaterdag trok de optocht
met het verlichte paard door de historische binnenstad.
Ook op andere plekken in de provincie werd zaterdagavond Sint Maarten gevierd. Zo zongen kinderen in Leusden liedjes in de Sint Jozefkerk en liepen ze daarna onder begeleiding van de Valleibloazers naar de Marcuskerk, waar ze warme chocolademelk en snoep kregen. Honderden mensen kwamen in de kerk kijken.
Zondag zijn op dertig plekken in de stad activiteiten rondom Sint Maarten. Zo biedt het Universiteitsmuseum allerlei proefjes met snoep en is er een familievoorstelling van theatergroep Plumeau in de Domkerk.

MARKT

Op de Sint Maarten vrijwilligersmarkt in het stadhuis kunnen mensen zich zondag bij de
aanmelden voor maatschappelijk vrijwilligerswerk. Buiten het stadhuis, op de Stadhuisbrug, is dan de vijfde
van start gegaan met muziek, theater en zelfgemaakte producten.
Door de week zijn er lezingen; het festival gaat vrijdag verder met zingen bij de stadsvlag op vrijdagochtend bij het stadhuis.

DOMKERK

De Domkerk heeft het vrijdag druk. Eerst wordt bekend of de Stichting Jouw Wijk Mijn Wijk, El RoI, Trefpunt of het Ubuntuhuis de prijs Mantel van Sint Maarten in ontvangst mag nemen. Daarna is er een kerkdienst in het teken van Sint Maarten en vervolgens is de Domkerk toneel van de
.
Mensen die op vrijdag 11 november liever aan de deur staan om zingende kinderen te trakteren op snoep kunnen zaterdag en zondag de gratis toegankelijke lichte opera komen bekijken in de Domkerk.
Alle evenementen staan op de site Sint Maarten Utrecht.

Vincent Oldenburg legt haarfijn uit wat Sint Maarten is en waarom dat feest in Utrecht wordt gevierd.
Het Sint Maarten-paard trok zaterdagavond veel bekijks

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.