Piet overwegend zwart in provincie Utrecht

PROVINCIE UTRECHT - De meeste plaatsen in de provincie Utrecht houden dit jaar bij de Sinterklaasintocht vast aan een Zwarte Piet. Dat blijkt uit een inventarisatie van RTV Utrecht in samenwerking met andere regionale omroepen en de NOS.
Een overzicht van de antwoorden die intocht-comités in Midden-Nederland gaven is te vinden in een interactieve kaart. Daarop is te zien dat in Wijk bij Duurstede, Lopik, Renswoude, Mijdrecht, Eemnes, Bunschoten, Montfoort, Vianen, Bunnik, Oudewater, Doorn, Rhenen, Leusden en Veenendaal alleen zwarte of donkerbruine pieten meedoen.

GEEN DISCUSSIE

De lokale organisatoren zeggen veelal dat er in hun omgeving geen discussie over Zwarte Piet speelt, of dat ze er eigenlijk niet zo over nagedacht hebben. Vianen, Doorn, Rhenen, Bunnik, Oudewater en Leusden doen wel bekritiseerde kenmerken als rode lippen, kroeshaar en oorringen in de ban.
De organisatie van de intocht in Utrecht zegt de lijn van vorig jaar door te trekken, door steeds meer ruimte te geven aan andersgekleurde pieten en roetveegpieten. Breukelen heet dit jaar naast traditionele, ook gekleurde pieten welkom. De organisatoren willen niet aan de roetveegpieten, omdat hun echte gezichten te herkenbaar zouden zijn.

LICHTE AANPASSINGEN

Sinterklaascomités in andere gemeenten vragen hooguit om lichte aanpassingen. In IJsselstein is de kleur van de pieten bij de intocht iets lichter dan vorig jaar. De Bilt, Baarn, Amersfoort en Woudenberg hebben lichtbruine Pieten.
Woerden liet vorige week aan lokale omroep Woerden TV weten dat er alleen zwarte pieten met de Sint meekomen, maar een dag later meldde de organisatie dat de vrijwilligers "geen verplichting" hebben wat de kleur betreft. Enkele comités in de provincie Utrecht zeggen dat ze er nog niet uit zijn hoe Piet er dit jaar uitziet of willen er niets over kwijt.

NAUWELIJKS GEHOOR

Midden-Nederland volgt het beeld dat ook landelijk uit de rondgang naar voren komt. Het lijkt erop dat de lokale comités in het land nauwelijks gehoor geven aan de oproep van de kinderombudsman, het college voor de rechten van de mens en het VN-comité. Die willen dat Zwarte Piet wordt vervangen door een variant die donkere mensen minder kwetsend zouden vinden.
Sinterklaas komt zaterdag aan in Maassluis en trekt daarna met zijn veelbesproken helpers het land door. Vanaf woensdag begint het dagelijkse Sinterklaasjournaal op NPO3, dat een toonaangevende rol speelt in de zwartepietendiscussie. De NTR heeft nog geen commentaar op de inhoud van het tv-programma gegeven. RTL kondigde vorige week aan dat de zender alleen nog roetveegpieten in de Sinterklaasserie van Telekids laat zien.

SINTERKLAASCENTRALES

RTV Utrecht sprak ook met vijf van de zeven Sinterklaascentrales in de provincie. Zij zeiden allemaal tegen RTV Utrecht dat ze zwarte of bruine Pieten blijven leveren. Het gaat daarbij over onder meer de Pepernotencentrale Rhenen, Sint op de Heuvelrug en Van Rouwendaal Verkleedcentrale Soest.

Pietenoverzicht provincie Utrecht
De zwartepietendiscussie uitgelegd op school

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.