Kamer vreest verval monumenten door belastingmaatregel

DEN HAAG/PROVINCIE UTRECHT - De Tweede Kamer is zeer kritisch over het kabinetsplan om de belastingaftrek voor het onderhoud van monumentale panden te schrappen. Oppositiepartijen vrezen voor verval van het culturele erfgoed, omdat de eigenaren de hoge kosten voor het onderhoud van een Rijksmonument niet meer kunnen opbrengen. Dat meldt de NOS.
Minister Bussemaker (Cultuur) en staatssecretaris Wiebes (Financiën) maakten op Prinsjesdag bekend dat ze de monumentenaftrek met ingang van 2017 willen schrappen. De regeling zou gevoelig zijn "voor fouten en onbedoeld gebruik". Er worden te vaak kosten opgevoerd die niet onder onderhoud vallen, maar bijvoorbeeld eerder het comfort van de bewoners verbeteren.

2000 EURO

In plaats van de belastingaftrek komt er een subsidieregeling, waarbij de eigenaren van monumentale panden per onderhoudsbeurt een vergoeding kunnen aanvragen. Klein onderhoud, voor minder dan 2000 euro, wordt niet meer vergoed.
De oppositie in de Tweede Kamer ziet het afschaffen van de monumentenaftrek als een "ordinaire bezuiniging". Regeringspartijen VVD en PvdA zijn vooral kritisch over de snelheid van het kabinet. Het schrappen van de aftrekpost werd in september aangekondigd, een kleine vier maanden voordat het zover is.
De maatregel zal maandag weer in de Tweede Kamer aan de orde komen bij het wetgevingsoverleg over het Belastingplan 2017 van staatssecretaris Wiebes.

Eigenaren buitenplaatsen in verzet tegen bezuinigingen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.