Pronkjuweel Oudewater wordt eindelijk opgepoetst

OUDEWATER - De vervallen theekoepel aan de Papenhoef in Oudewater wordt gerenoveerd. Dat gebeurt in opdracht van de eigenaar.
Het beeldbepalende rijksmonument stond al jaren te verkommeren. De eigenaar zag geen noodzaak om het pand te renoveren. Nu is er toch een mogelijkheid gevonden om de renovatie te bekostigen. Bij de koepel worden twee woonblokken met elk zes woningen geplaatst. Die komen in een parkachtige omgeving te staan waarvan de theekoepel onderdeel is.
De historische stichting Hugo Kotestein luidde vorig jaar nog de noodklok over de slechte staat van monumentale panden in Oudewater. Volgens de stichting zat Oudewater eigenaren van historische panden te weinig achter de vodden.
De gemeente is blij dat er nu eindelijk wat gebeurt met de theekoepel. Wethouder Bert Vermeij: "Jarenlang gaf de vervallen theekoepel een treurniswekkende aanblik. Met veel geduld en doorzettingsvermogen van onze monumentenambtenaar Leo Bos én in constructief samenspel met de eigenaar, krijgt dit stukje Oudewater straks weer een aantrekkelijke uitstraling. Een lust voor het oog, ook voor opvarenden die in de zomer met hun boot over Hollandse IJssel varen.''
De theekoepel aan de Papenhoef dateert van ongeveer 1880. Het optrekje was destijds bedoeld voor de elite die hier kon ontspannen en met een kopje thee in de hand vrij zicht had op de Hollandse IJssel.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.