Jeugdzorg: mandaat onderzoekscommissie rammelt

DEN HAAG/PROVINCIE UTRECHT - Jeugdzorg Nederland heeft kritiek op de opdracht waarmee het kabinet vandaag de commissie-De Winter aan het werk heeft gezet. Die moet onderzoek doen naar geweld tegen kinderen in jeugdzorginstellingen. Volgens Jeugdzorg Nederland is de opdracht te beperkt geformuleerd.
Het kabinet betrekt niet alle vormen van jeugdhulp bij het mandaat, zegt Jeugdzorg Nederland. Jongeren die gedwongen door de rechter bij een instelling kwamen, vallen binnen de opdracht en hun groepsgenoten die daar zonder rechterlijke machtiging werden opgevangen, niet. Bovendien maakt het kabinet onderscheid tussen verschillende typen zorginstellingen.
De commissie staat onder leiding van prof. dr. Mischa de Winter uit Groenekan.

VOORONDERZOEK

De commissie presenteerde In mei presenteerde al een vooronderzoek.
Via een speciaal meldpunt heeft de commissie-De Winter ruim 400 meldingen ontvangen, per brief en per mail. Daaruit komt naar voren dat er vaak ernstig en langdurig geweld is gepleegd tegen een kwetsbare groep kinderen.
Er is nu ook een telefonisch meldpunt geopend voor slachtoffers van geweld in de jeugdzorg. Ook mensen die er op andere wijze bij betrokken zijn geweest, kunnen vanaf dinsdag bellen. Het meldpunt is op werkdagen te bereiken van 10.00 uur tot 13.00 uur op telefoonnummer 0883717500.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.