Zwartepietendiscussie: "Luister naar kinderen!"

PROVINCIE UTRECHT - Kinderen moeten meer worden betrokken bij de discussie over Zwarte Piet. Dat zei journalist Taco Rietveld maandag in UVandaag. Rietveld, die zichzelf kindercorrespondent noemt, reageerde daarmee op een onderzoek van RTV Utrecht in samenwerking met andere regionale omroepen en de NOS. Daaruit blijkt dat de meeste Utrechtse plaatsen dit jaar bij de Sinterklaasintocht vasthouden aan een Zwarte Piet.
Volgens Rietveld wordt in het debat over de invulling van het kinderfeest nauwelijks aan kinderen gevraagd wat ze van Zwarte Piet vinden. "Volwassenen bij televisiestations of bij scholen beslissen erover zonder dat kinderen daar een stem in hebben. Kinderen kijken op een andere manier naar de wereld. Kinderen vinden vaak dat volwassenen heel moeilijk denken."

ROETVEEGPIET

Rietveld stelt dat kinderen prima in staat zijn om een goede discussie te voeren over het dossier. "Luister naar die kinderen! Je kan ze prima dingen vragen, omdat ze ook van de discussie hebben gehoord. Dus wat vind jij dat Sinterklaas moet doen? Moet hij Zwarte Piet meenemen, de Roetveegpiet of de Blanke Piet? Of een combinatie van deze?"
De journalist erkent dat de de discussier erg gevoelig ligt. "Ik heb nauw contact met een aantal scholen in Utrecht. Normaal gesproken kan ik daar voor een discussie over nieuwsonderwerpen, zoals over vluchtelingen, altijd terecht. Maar niet over Zwarte Piet. Dat komt omdat het zo gevoelig ligt."

BLIJ

Volgens Rietveld hebben kinderen over het algemeen wel een mening over Zwarte Piet, maar vinden ze het oordeel daarover uiteindelijk niet altijd het belangrijkste. "Kinderen vinden het het belangrijkste dat iedereen blij moet zijn met het feest."
De oplossingen waar volwassenen mee aan komen zetten vallen lang niet altijd goed bij kinderen, zegt Rietveld. "Veegpieten vinden kinderen vaak geen probleem. Maar kinderen vinden gekleurde pieten vaak wel gek. Ze snappen daar vaak niks van."

OPLOSSING

Toch erkent Rietveld dat ook volwassenen nodig zijn om tot een oplossing te komen. "Je kan het niet alleen aan kinderen overlaten, maar betrek ze er wel bij. Als dat niet gebeurt, dan word ik daar heel verdrietig van."
Een overzicht van de antwoorden die intochtcomités in Midden-Nederland gaven in het onderzoek is te vinden in een interactieve kaart. Daarop is te zien dat in Wijk bij Duurstede, Lopik, Renswoude, Mijdrecht, Eemnes, Bunschoten, Montfoort, Vianen, Bunnik, Oudewater, Doorn, Rhenen, Leusden en Veenendaal alleen zwarte of donkerbruine pieten meedoen.

"Luister naar die kinderen! Je kan ze prima dingen vragen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.