Skeletten gevonden onder Utrecht Centraal

UTRECHT - Bij werkzaamheden onder Utrecht Centraal zijn deze zomer botresten gevonden uit de 19e eeuw. Afgelopen augustus werden de botten en schedels gevonden door bouwvakkers. Waarschijnlijk zijn ze afkomstig van een kerkhof dat in 1850 is geruimd, maar dus niet zorgvuldig.
"Op de plek waar de sketeletten zijn gevonden stopten tot voor kort bussen. Ongeveer honderd jaar geleden, rond 1920, stond er op dezelfde plek een loods van vervoerder Van Gend & Loos. Weer honderd jaar daarvoor, rond 1810, was er op deze plek een klein kerkhofje," stelt de gemeente.
De gemeente was in de veronderstelling dat de begraafplaats verwijderd was. "Rond 1850 moest het kerkhofje wijken voor de moderne tijd: er kwamen rails en loodsen, het kerkhofje werd geruimd. Dat dachten we tenminste."
Afgelopen augustus werd er bij werkzaamheden aan het nieuwe riool menselijk skeletmateriaal gevonden. Dat was wel even schrikken voor de bouwvakkers, zegt de gemeente. "Want deze vondsten werden niet meer verwacht. Na onderzoek bleek dat men in 1850 niet heel zorgvuldig te werk is gegaan bij het ruimen van het kerkhofje, de gevonden resten waren nog afkomstig van het kerfkhofje."
Inmiddels zijn de resten bijgezet op de algemene begraafplaats.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.