Gebiedsverbod voor overlastgevers winkelcentrum Overkapel

UTRECHT - Burgemeester Jan van Zanen van Utrecht heeft vier jongeren een gebiedsverbod opgelegd. Zij mogen zich de komende drie maanden niet laten zien in en om het winkelcentrum Overkapel in Overvecht. Dat schrijft de gemeente in een brief aan wijkbewoners. De jongeren maken deel uit van een groep die al langer overlast veroorzaakt in de buurt.
Als het nodig is, kan Van Zanen het gebiedsverbod verlengen. Ook kan hij het gebied vergroten. Als de jongeren niet luisteren naar de opgelegde maatregel, dan kunnen ze door de politie aangehouden worden.

NACHTELIJKE UREN

Omwonenden klagen al maanden over jongeren die rondhangen bij het winkelcentrum.
zeiden ze tegen RTV Utrecht dat de politie en de gemeente meer moesten doen om de overlast aan te pakken.
"Er zijn agenten die eerlijk toegeven dat ze in de huidige situatie weinig kunnen doen aan de overlast, omdat er bijvoorbeeld geen samenscholingsverbod is in de nachtelijke uren", schreven de bewoners. Burgemeester Van Zanenvoelt wel wat voor een samenscholingsverbod in de wijk.

OUDERS

Ook werden er camera's geplaatst en werden er extra agenten ingezet om de lastpakken op te sporen. Dat heeft er al toe geleid dat vijf jongeren door justitie zijn of worden vervolgd. Twee groepsleden kregen eerder al een celstraf opgelegd. Ook zijn ouders aangesproken op het gedrag van hun overlastgevende kinderen.
Het opleggen van de vier gebiedsverboden maakt deel van de aanpak van de gemeente om de overlast te verminderen. Volgens de gemeente wordt er maandelijks met de politie, jongerenwerkers, bewoners en ondernemers gesproken over die aanpak.

STEVIGE MAATREGEL

Oppositiepartij CDA is blij dat er nu gebiedsverboden zijn opgelegd, zegt fractievoorzitter Van Waveren. "Ik hoop dat het gaat werken. Het is een stevige maatregel om een aantal jongens uit het gebied te houden. Als het niet werkt, zijn er andere stappen nodig. Bewoners hebben een oproep gedaan om een samenscholingsverbod te komen. Als dit niet werkt, moet je naar dat soort maatregelen kijken."
Ook collegepartij VVD is tevreden over de actie van de burgemeester.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.