Raad van State verwerpt bezwaren tegen raamprostitutie bij Zandpad

UTRECHT - De raamprostitutie keert definitief terug bij het Zandpad in Utrecht. De Raad van State heeft de bezwaren tegen de nieuwe zone aan de Einsteindreef, die al in aanbouw is, ongegrond verklaard.
Het zogenoemde Nieuwe Zandpad biedt ruimte aan 162 prostitutieramen met bijbehorende voorzieningen zoals kantoorruimten, een hulpverleningspost, parkeerplaatsen en een wandelpad.

OVERLAST

Bewoners in de wijk Antoniuskwartier waren tegen het bestemmingsplan in beroep gegaan. Ze vrezen overlast van bezoekers en pooiers en zeggen dat cijfers over de behoefte aan raamprostitutie ontbreken.

ONDERZOEK

Utrecht heeft volgens Raad van State onderzoek gedaan naar een goed bereikbare locatie, die niet te afgelegen is, maar ook niet te dichtbij een woongebied ligt. Naar het oordeel van de Afdeling bestuursrechtspraak heeft de gemeenteraad op basis van dit onderzoek in redelijkheid voor de locatie aan de Einsteindreef mogen kiezen.

BEHOEFTE

Daarbij mocht de gemeenteraad ervan uitgaan dat de behoefte aan prostitutieramen niet veranderd is ten opzichte van de oude locaties. En hoewel niet uitgesloten is dat bezoekers aan het 'Nieuwe Zandpad' ook in het Antoniuskwartier zullen komen, zal dat daar naar verwachting niet leiden tot onaanvaardbare prostitutie- en drugsgerelateerde overlast, aldus de Afdeling bestuursrechtspraak.

AFSTAND

De woningen van de bezwaarmakers liggen op 300 meter afstand van de nieuwe prostitutiezone en worden van elkaar gescheiden door een doorgaande weg en door water- en groenvoorzieningen. Bovendien zal de gemeente in samenwerking met omwonenden een zogenoemd beheerplan opstellen om eventuele overlast tegen te gaan.
In Utrecht zitten sinds 2013 geen prostituees meer achter het raam. In dat jaar sloot de gemeente alle werkruimtes op de oude locatie aan het Zandpad en in de Hardebollenstraat omdat er sprake zou zijn van mensenhandel en andere misstanden. Een nieuwe investeerder gaat aan Het Nieuwe Zandpad werkruimtes verhuren aan exploitanten of aan vrouwen die als zzp'er willen werken.
De gemeente hoopt dat de eerste werkruimtes volgend jaar in gebruik kunnen worden genomen.

De ontwikkelingen aan het Zandpad tot nu toe

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.