Rhenen laatste rustplaats voor twee gesneuvelde soldaten uit 1940
RHENEN - Twee soldaten die in de meidagen van 1940 zijn geneuveld, krijgen hun laatste rustplaats op het Militaire Ereveld Grebbeberg in Rhenen. Donderdag worden korporaal Marinus de Wit en soldaat Pieter Saarloos herbegraven.
De destijds 32-jarige Marinus de Wit bemande met zijn compagnie een aantal kazematten aan de Maas tussen Buggenum en Roermond, nabij een spoorbrug. Op 10 mei 1940 was deze brug het doelwit van als burgers vermomde Duitsers.
De Nederlanders wisten de brug tijdig op te blazen, maar werden daarna vanaf een Duitse pantsertrein onder vuur genomen. Korporaal De Wit kwam om het leven door een voltreffer op zijn kazemat. Hij werd in zijn woonplaats Drunen begraven.
ROTTERDAM
De toen 20-jarige soldaat Pieter Saarloos uit Dinteloord raakte op 10 mei 1940 zwaargewond tijdens felle vuurgevechten met Duitsers die op 10 mei in Rotterdam waren geland. Een week later bezweek hij aan zijn verwondingen in een ziekenhuis. Hij werd begraven in zijn woonplaats.
De zoon van De Wit en een nicht van Saarloos deden het verzoek om de stoffelijke resten naar Rhenen over te brengen. Het gebeurt steeds vaker dat nabestaanden een herbegrafenis willen, zegt luitenant Geert Jonker van de Bergings- en Identificatiedienst Koninklijke Landmacht (BIDKL).
"Langzamerhand hebben veel gevallenen uit de Tweede Oorlog geen naaste familie meer. De laatste afstammelingen zijn nu zelf oud. De meesten willen graag dat hun oorlogsheld ook als zij er niet meer zijn in een net verzorgd graf ligt", zegt luitenant Jonker.
"De andere reden is meestal dat een gemeente een verwant opspoort omdat er plannen zijn graven te gaan ruimen. Die verwanten kunnen dan ook verzoeken om een plek op het ereveld."