Pluimvee naar binnen om vogelgriep

DEN HAAG - Voor heel Nederland is per direct een ophok- en afschermplicht ingesteld voor alle bedrijven die vogels houden bestemd voor de productie van vlees, eieren of andere producten. De ophokplicht geldt ook voor vogels die uitgezet worden in het wild.
Staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken heeft dat woensdag bekendgemaakt. De maatregel wordt volgens Van Dam uit voorzorg genomen omdat er in Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Polen en Zwitserland bij wilde vogels besmettelijke vogelgriep van het type H5N8 is aangetroffen.

WATERVOGELS

Ook in Nederland zijn dode wilde watervogels aangetroffen. Vermoedelijk hadden die ook deze zogenoemde hoogpathogene vogelgriep. Deze dieren worden verder onderzocht.
Eind 2014 is in Nederland voor het laatst een landelijke ophokplicht ingesteld vanwege vogelgriep. Voor kippen is de ziekte extreem gevaarlijk. Circa 30 procent van de besmette kippen gaat eraan dood.

MAATREGELEN

Staatssecretaris Van Dam heeft pluimveebedrijven dringend opgeroepen extra hygiënemaatregelen te nemen. Zo moet het aantal bezoekers aan bedrijven tot een minimum worden beperkt.
Pluimveehouders en bijvoorbeeld ook wandelaars in de natuur wordt sterk afgeraden om dode watervogels aan te raken. Er zijn geen aanwijzingen dat mensen met de H5N8-vogelgriep besmet kunnen raken, maar dat kan niet helemaal worden uitgesloten, schrijft Van Dam aan de Kamer.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.