Ophokplicht raakt ook Utrechtse ondernemers

HOOGLANDERVEEN/VEENENDAAL - Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit zijn begonnen met inspectie van pluimveebedrijven. Die hebben sinds woensdag te maken met een ophokplicht vanwege de vogelgriep.
De regel is ingesteld door staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken, omdat er in andere Europese landen wilde vogels zijn aangetroffen met vogelgriep. De maatregel blijkt niet voor niets, want inmiddels zijn in Monnickendam dode vogels gevonden die zijn besmet met vogelgriep van het type H5N8. Rijkswaterstaat meldt dat ook in het Markermeer en Wolderwijd dode vogels zijn aangetroffen.
Ook in de regio Utrecht zijn er bedrijven die te maken hebben met de ophokplicht. Zo vreest Kok Pluimvee in Hooglanderveen het slot op de deur. Het bedrijf ent kippen in en vervoert ze. De maatregel kan het bedrijf volgens de eigenaar grote schade berokkenen.
Ondanks de schade is de ondernemer in Hooglanderveen blij dat de staatssecretaris al vroeg tot actie is overgegaan om te voorkomen dat er grote vogelgriepproblemen ontstaan. In Veenendaal is kuikenboerderij Van Gent ook blij met de maatregel. Het bedrijf heeft 400.000 broedkuikens en vreest dat de export snel daalt als de besmetting niet snel de kop wordt ingedrukt.

Anja Kok van Pluimvee service In Hooglanderveen over de gevolgen voor d eophokplicht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.