Weinig geweld maar wel veel inbraken in Woudenberg

PROVINCIE UTRECHT - Woudenberg kende van alle gemeenten in de provincie Utrecht verhoudingsgewijs de meeste inbraken: vorig jaar werd daar 89 keer ingebroken, dat is 7 keer per duizend inwoners. In de kleine gemeente werden wel slechts vijftien geweldsmisdrijven gemeld. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.
Burgemeester Titia Cnossen maakt zich zorgen over de vele woninginbraken. "Dit zijn cijfers van 2015. U moet wel weten dat ik daar echt wekelijks bovenop heb gezeten samen met de politie. Dat Woudenberg daar zo slecht bovenaan staat bij de woninginbraken, dat was mij al lang bekend en dat heb ik ook met de gemeenteraad gedeeld."
In Nederland waren er gemiddeld 5,1 woninginbraken per duizend inwoners in 2015. In Wijk bij Duurstede wordt relatief weinig ingebroken. Daar gaat het om 2 per duizend inwoners, zo blijkt uit de CBS-cijfers. Op de kaart staat bij elke gemeente hoe vaak er ingebroken is.

GEWELD

In Nederland waren er gemiddeld 5,4 geweldsmisdrijven per duizend inwoners in 2015 en in onze provincie schiet de gemeente Utrecht daar iets bovenuit met 6 geweldsmisdrijven per duizend inwoners, altijd nog een stuk minder dan
, zoals Amsterdam, Rotterdam en Arnhem.
Onder geweldsmisdrijven vallen onder andere gevallen van eenvoudige en zware mishandeling, bedreiging en stalking, seksuele misdrijven, moord en doodslag, gijzeling en mensenhandel, zegt het CBS.

VINEX-WIJKEN

De criminaliteit in Vinex-wijken is beduidend lager dan gemiddeld in Nederland. Ook voelen de bewoners zich er veiliger. "Minder Vinex-bewoners lopen of rijden om om onveilige plekken te vermijden. Ook zijn er minder die zich vaak onveilig voelen als ze 's avonds alleen thuis zijn", aldus het statistiekbureau.

Burgemeester Titia Cnossen over de inbraken in Woudenberg
Weinig geweld maar wel veel inbraken in Woudenberg

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.